Följ med på äventyr!

Publicerad: Måndag, 4 september 2023, Skribent: Linnea

Hösten kommer och vardagen smyger sig på. Det bästa sättet att få in äventyr i ens dagliga liv är att resa till andra världar i litteraturen värld. Här tipsar vi om fyra av våra favoriter som ger precis den där upprymmande äventyrskänslan man behöver för att kunna ta lätta steg till jobb och plugg.

Nicholas Eames: Kings of the Wyld  

Clay Cooper och hans stridskamrater var de bästa, värsta, skitigaste och mest fruktade legoknektarna på den här sidan Heartwyld. Men den tiden är förbi. De har upplöst sitt kompani och blivit gamla. Tills en dag, när hans gamla vän Gabriel dyker upp hos Clay och ber om hjälp. Hans dotter Rose är fången i en stad belägrad av en fientlig armé. Att försöka rädda henne därifrån vore både farligt och dumdristigt. Clay går med på att samla ihop kompaniet igen. 

 

Brandon Sanderson: Tress of the Emerald Sea 

Delvis inspirerad av kultboken/filmen Princess Bride, där vackra Buttercup räddas av sin Wesley, har Brandon Sanderson valt att vända på sagans klassiska roller. I stället för att prinsen räddar sin sanna kärlek, är det en ung kvinna vid namn Tress som måste övervinna en besvärjerska med fallenhet för förbannelser. 

Född på en ö i Smaragdhavet, har Tress haft ett förnöjsamt liv där hon samlat dryckeskärl från hela världen som sjöfarare tagit med sig. Men när ingen annan bryr sig om vad som sker, måste hon axla manteln. Först får hon övertyga en grupp blodtörstiga pirater att föra henne över förrädiska hav för att nå besvärjerskans torn i det mardrömslika Midnattshavet. 

 

Skapa ditt eget äventyr: Drakborgen - Bokspeläventyret 

Du höjer facklan och skådar genom portöppningen in i det ruvande mörker där 
ingen människa sägs ha satt sin fot på ett årtusende; och det är som om själva 
Borgen håller andan, som om den vet och har väntat på dig... 

Det är DU som gör dina val här i handlingen: Kämpa eller fly? Väljer du den vänstra korridoren eller den högra? Vågar du öppna en stängd järndörr? Vad du tar dig till kommer att bestämma om du överlever eller dör, här inne i det mäktiga stenfäste som steg för steg kommer att avslöja hittills dolda rum och passager samt okända faror för dig, i en oupphörligt spännande farofylld färd från den första sidan till den sista. 

 

D&D Honor Among Thieves: The Road to Neverwinter 

Upptäck händelserna som leder fram till filmen Honor Among Thieves och hur gänget samlades och drog på rövarstråk! Edgin Darvis liv är en enda röra och till råga på allt har han spenderat sin sista peng. För att uppnå målet att bli rik börjar han samla på sig kompanjoner som tillsammans ska lura rika personer på deras pengar. Deras första uppdrag är Torlinn Shrake, en excentrisk, rik man som är känd för att behandla sitt tjänstefolk illa och för att hålla i flådiga fester. Att klä upp sig, smita in och fylla fickorna med rikedomar. Vad skulle kunna gå fel med en sån enkel plan!? Om inte bara Shrake höll på hemligheter som kunde riskera livet på hela Edgins gäng.   

 

Diana Wynne Jones: Howl’s Moving Castle 

I ett fjärran land, där det finns både sjumilastövlar och osynlighetsmantlar, bor Sophie. Eftersom hon är äldst av tre systrar vet hon att det kommer att gå illa för henne i livet. Det är ju alltid den yngsta som lyckas bäst.  Och mycket riktigt råkar hon ut för en elak häxa som förvandlar henne till en gammal ful och ledbruten gumma. Hon ger sig då av hemifrån under ett förskräckligt oväder och söker skydd i ett mystiskt slott som svävar omkring i luften och hela tiden flyttar på sig. Slottet ägs av en fruktad trollkarl och det sägs att han lever på unga flickors själar. 

Trollkarlen är nyckfull och oberäknelig men otroligt charmerande, och mot sin vilja blir Sophie intresserad av honom. Skildringen av Sophies kamp för att bryta sin ovälkomna förtrollning är både spännande och sanslöst rolig. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev