Drakar för hela slanten

Publicerad: Måndag, 5 februari 2024, Skribent: Linda

I år är drakens år, och handen på hjärtat. Finns det något som väcker sån barnslig förtjusning som drakar? Onda drakar, snälla drakar, små drakar, skattälskande drakar, ädla drakar och gulliga drakar. Det finns plats för alla!

De är bland de äldsta sagodjuren och finns i olika versioner från hela världen. Kommer drakmyterna från tidiga upphittade dinosauriefossiler? Från rapporter om varaner eller andra stora reptiler? De dyker upp i gamla testamentet, i euoropeiska medeltida sagor som Beowolf, och i amerikansk urfolksreligion. Asiatiska ormliknande drakar som varit symboler för kejsare och vattenmagi, och nu blir populära världen över via till exempel manga och anime.

Idag är de mer spridda än någonsin, med nya drakar att älska, som i en av våra storsäljare just nu, Rebecca Yarros Empyrean-böcker! Här samlar vi några av våra bästa draktips från nu och förr!

THE TEA DRAGON SOCIETY av Kay O'Neill

En underbar liten serieroman om en smedlärling som lever i en värld av te-drakar och andra vänliga fantasyfigurer. Som att få gå in i sina mysigaste drömmars värld och bara få njuta. Precis lagom mycket drama för att hålla intresset uppe, och finns även som kortspelet The Tea Dragon Society

DRAKAR av Johan Egerkrans 

Johan Egerkans har tidigare gestaltat väsen, nordiska gudar och odöda - nu tar han sig an drakar. I ett otroligt genomarbetat och vackert verk levandegörs drakar på ett helt nytt sätt. Vi får möta den luriga Ormen i Paradiset, Nidhögg som gnager på världsträdet Yggdrasil, japanska drakkvinnor och vi får stifta bekantskap med legendariska drakdödare som Kadmos, St Göran och Beowulf samt deras fjälliga ärkefiender.

GUARDS! GUARDS! av Terry Pratchett 

Terry Pratchett har också tagit sig ett dopp i drakfloden, i denna smarta och roliga roman som är en fristående del i hans Discworld-serie. 

Det finns en plats dit alla drakar försvann. De ligger där...inte döda, inte sovande...i dvala. Och trots att den plats där de befinner sig inte är som normalt utrymme, är de ändå tätt packade. De kunde påminna om en burk sardiner. Ifall sardiner var enorma och fjälliga och kunde spruta eld. Och man kan anta att någonstans finns den nyckel som öppnar deras burk emot havet...

DET OSYNLIGA BARNET av Tove Jansson 

Muminböckerna är kanske inte det första som dyker upp när man tänker på drakar men i den här novellsamlingen möter vi en mycket liten och mycket förtjusande drake i ”Den sista draken i världen” om vänskap, längtan och obesvarad kärlek. 

En sensommardag lyckades Mumintrollet fånga en drake - den allra sista draken i världen! Han stängde in den i en burk och bestämde att den alltid skulle älska bara honom. Men draken var som drakar är mest, och vore det inte för Snusmumriken hade nog Mumintrollet fått sitt hjärta krossat den där dagen.

EARTHSEA av Ursula K. Le Guinom vänskap, längtan och obesvarad kärlek

Inte kan man tala om drakar utan att nämna Ursula LeGuin och verk som Den yttersta stranden och Tehanu? Kom ihåg vad hon sa: ”Folk som förnekar att drakar finns blir ofta uppätna av drakar. Inifrån.”

Ön Gont är en stormhärjad klippa i Nordhavet, berömd för sina trollkarlar. Sparvhök heter en av dem, en stolt och enstörig pojke som törstar efter kunskap, och han ska bli störst av dem alla. Men han använder sina krafter för tidigt och ovist. Av högmod kallar han upp en skugga från dödsriket och måste fly från dödsskuggan, ända tills han inser att bara han själv kan förgöra det onda, genom att slutföra det han påbörjat och ge skuggan ett namn.

Hennes romansvit är en av de mest älskade fantasyberättelserna, och har fantastiska drakar!

TEMERAIRE av Naomi Novik 

Hur mycket roligare blir historiska fältslag om man langar in lite drakar i striderna? Jättemycket roligare!

Napoleons härar sliter Europa i stycken och den franska flottan hotar England. Men i det här napoleonkriget utkämpas inte striderna enbart till lands och havs. Här regnar döden från himlen i form av drakeld. När brittiska fartyget Reliant under kapten William Laurence uppbringar en fransk fregatt hittar engelsmännen något värdefullt i lastrummet: ett drakägg. Det visar sig att draken, som när den föds får namnet Temeraire, var menad för Napoleon själv. Nu binds drakungen istället till kapten Laurence, och det är inte vilken drake som helst.

THE HOBBIT av JRR Tolkien

Möt den drakigaste draken Smaug och hans jätteskatt i en av de bästa fantasyromanerna någonsin.

Halvt motvilligt följer den fridsamme hobbiten Bilbo med trollkarlen Gandalf i jakten på dvärgarnas guldskatt. Otaliga faror lurar och svårigheter tornar upp sig på vägen. Med list och tur och tack vare Gollums osynlighetsring lyckas Bilbo och de andra skattletarna ta sig fram till draken Smaugs håla. Tolkien skrev Bilbo till sina egna barn och det är en fantastisk sagovärld som väntar i Mirkwood, i vättarnas vindlande gångar och längs den mödosamma vägen mot Ensamma berget.

A SONG OF ICE AND FIRE av George R R Martin 

Game of Thrones var inkörsporten till drakarnas värld för många av de som upptäckte fanatsyns dragningskraft med tv-serien. Böckerna är dock fortfarande värda att läsa, inte minst för de fantastiska drakarna och deras drakmoder! Att vi fortfarande väntar på sista boken i serien är numera ett etablerat kulturfenomen och det finns så att säga en anledning att det är en av världens mest efterlängtade uppföljare. Hoppa på draktåget!

 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev