Det stora nyhetssvepet - del 1

Publicerad: Onsdag, 6 september 2023, Skribent: Annie

Ibland blir det så mycket spännande som händer på nyhetshyllorna att man inte riktigt vet vart man ska ta vägen. Man tacklar kunder som står i vägen när man skymtar något nytt, panikbudgetering för att man inte riktigt hade räknat med den här köplusten när man stämplade in och bollande med kollegorna över vad man ska prioritera. Nackdelarna finns. Fördelarna finns såklart också - typ som att man faktiskt kan dela upp nyhetssvepet i TVÅ delar!  

He Who Drowned the World - Shelley Parker-Chan fångade flera medarbetares hjärtan med She who became the sun. I den mötte vi den namnlösa dottern i en kinesisk familj som inte bara tog brodern Zhu Chongbas namn efter hans död, utan även hela hans storslagna profetia kring hans öde. Nu har äntligen andra delen, He who drowned the world, landat på våra hyllor!  

Nu sitter Zhu på tronen efter att ha vunnit slaget som fritog Kina från dess Mongoliska styre, och nu siktar hon ännu högre; hon tänker bli kejsare. Men hon är inte den enda som har siktet inställt. Madam Zhang från söder smider samma planer å sin makes vägnar och har tillräckligt med resurser för att lyckas. Även den lärde Wang Baoxian har hittat in i huvudstaden med sina politiska spel är han är farlig motståndare. Zhu måste satsa på en farlig allians med en gammal fiende; den mäktiga men oberäkneliga eunuchsgeneralen Ouyang. Men vem kan man egentligen lita på? 

Ännu mörkare och råare än She who became the sun, och med karaktärer som sätter liv till uttrycket sårade människor sårar människor.  

Mortal Follies - Alexis Hall 

I gamla regenttids-England är livet inte lätt för högbördiga, unga damer, särskilt inte för Miss Maelys Mitchelmore som irriterande nog är förföljd av en förbannelse. Vad som börjar med att hennes klänning knäpper upp sig under en profilerad bal eskalerar snart till dödliga höjder. För att reda upp hela härvan behöver hon ta hjälp av Lady Georgianna Landrake, som kanske har mördat sin pappa och bror för att komma åt arvet och som kanske är en mäktig häxa. Tillsammans ger de sig i kast med arga gudar, älvor, mäktig magi och sarkastiska goblins för att reda ut härvan.  

Finner du nöje i sarkastisk, torr regencyengelska samtidigt som kaos pågår runt omkring? Olika intrikata magisystem? Sappfisk Bridgerton? Spana in den här i sådana fall!  

Thousand Autumns - Meng Xi Shi 

Prästen Shen Qiao har spenderat sitt liv åt att finslipa sina förmågor och sina själsliga förmågor, och har länge lett sin sekt med elegans och styrka. Efter att en strid lämnat Shen Qiao blind, skadad och med luddiga minnen, ser demonernas ledare Yan Wushi en möjlighet att korrumpera honom, något som visar sig vara svårare än förväntat. När Shen börjar återfå delar av sin styrka hoppas han på att deras tid tillsammans har gjort att Demonernas Herre har börjat gilla honom någorlunda - men kan det verkligen vara så enkelt? Gamla svek och nya fiender kommer fortsätta utmana de två motsatserna.  

Meng Xi Shi’s andra del av Thousand Autumns: Qian Qiu är en riktigt stark del i xianxia-trenden just nu, med ridderliga själar, mytologi och övermänskliga väsen eller eviga liv. Det är inte den mest romantiska av dem, men karaktärsutvecklingen är riktigt stark!  

Bonesmith - Nicki Pau Preto 

Wren drömde om att bli valkyr, en spökbekämpande krigare som med makten att manipulera ben. Men när ett sabotage lämnar henne vanärad förvisas hon till the Border Wall, den sista utposten innan ödemarken där de våldsamma och oberäkneliga döda vandrar. När en av kungadömets prinsar blir kidnappad ser hon sin chans att vinna tillbaka respekten, men för att göra det måste hon slå sig samman med Julian från House Iron, som har förmågan att manipulera järn. Förutom att vara hennes släkts svurna fiende är han dessutom en av kidnapparna, vilket inte underlättar samarbetet, men när de dessutom upptäcker ett enormt svek måste de lägga sina olikheter åt sidan. Spännande, lorespäckad mörk YA fantasy med snyggt skrivna karaktärer och underhållande dynamik. Tänk er att Arya blev skickad till The Wall istället för Jon Snow i Game of Thrones, mixat med lite Gideon the Ninth, och gör det till något helt eget så har vi Bonesmith!  

Dead Company 

För tre år sedan överlevde Ryosuke Miyauchi ett livs levande battle royale, och har sedan dess kämpat med att leva ett normalt liv. Hans jobb som spelutvecklare är ett okej sätt att hantera minnena och nutiden. Men när han får frågan om han vill vara med och lägga till sina erfarenheter som överlevare för att förstärka spelupplevelsen dras han tillbaka in i mörkret.  

Författaren och illustratören Yoshiki Tonogai är ett nytt namn på våra hyllor, men kanske har man sett hans serie Doubt på lite olika ställen, eller hans illustrationer i verk som Higurashi When They Cry. I vilket fall så är vi alltid svaga för när vi får in lite mörkare serier på våra hyllor, och här utlovas några riktigt mörka scener.  


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev