Avatar: The Last Airbender på Netflix

Publicerad: Torsdag, 22 februari 2024, Skribent: Petter

Idag släpps samtliga åtta avsnitt av Netflix filmatisering av Avatar: The Last Airbender. Den animerade orginalserien släpptes över tre säsonger mellan 2005 och 2008 och betraktas idag av många som en modern klassiker.  

Handlingen utspelar sig i en värld bestående av fyra nationer döpta efter de fyra elementen: vatten, jord, eld och luft. I varje nation finns personer med förmåga att bända nationens specifika element. Att bända innebär att man på telekinetisk väg, genom rörelsemönster baserade på kinesisk kampsport, manipulerar de olika elementen.  Det finns endast en person med potential att bemästra alla fyra element och upprätthålla fred och balans i världen – Avataren. För hundra år sedan föll ansvaret på luftbändaren Aang. Ungefär samtidigt gick Eldnationen till attack med världsherravälde som mål. Aang gav då vika för pressen och försvann spårlöst. Nu, hundra år senare, hittas han av en slump av syskonen Katara och Sokka från De Södra Vattenstammarna. Tillsammans måste de nu hjälpa Aang att bemästra elementen och återställa freden i världen! 

Avatar har filmatiserats en gång tidigare, då av M Night Shyamalan. Filmen floppade rejält, fick flera Razzies (bl a för Sämsta film) och ses idag som ett praktexempel på vad som händer när Hollywood tar sig an något utan någon som helst förståelse för grundmaterialet. Till följd av detta är det många som är skeptiska kring Netflix-filmatisering. Av tidiga trailers att döma ser det dock hyffsat lovande ut. Casting, kostym och kampsportsscenerna ser ut att faktiskt utgå från originalet. Vågar en hoppas på att det går vägen denna gång?  

För den som vill ha mer av Aang och hans vänner i sin vardag har vi laddat upp lite extra i våra lager med Avatar-relaterade böcker och prylar! 

Till att börja med har vi en trilogi med seriesamlingar som utspelar sig direkt efter originalseriens slut: 

OBS! Spoilervarning för originalseriens slut från och med nu! 

The Promise

Freden mellan de fyra nationerna är uppnådd, men efterdyningarna till det hundraåriga kriget känns av. Zuko kämpar i rollen som kung över Eldnationen, rädd att gå i sin fars fotspår. Aang behöver stå fast vid ett löfte han gett Zuko, ett löfte som bestrider hans egna värderingar. Utöver detta behöver de även bemöta de kolonier i Jordriket som fortfarande anser sig själva tillhöra Eldnationen och vägrar anpassa sig efter de nya förutsättningarna. 

The Search

En tråd som aldrig riktigt följdes upp i originalserien är vad som hände med Zukos mamma, Ursa. The Search berättar inte bara hennes historia utan expanderar även Zuko och hans syster Azulas komplicerade relation. Ett måste för den som bara sett orginalserien!  

Smoke and Shadow

Smoke & Shadow fokuserar på Eldnationen och tar vid där The Search slutade. Ursa konfronteras med sitt förflutna och Zuko fortsätter i sin roll som kung hitta en balans mellan fred och framgång i sitt rike. Det är dock inte alla som är helt nöjda med hans prestation som regent. Den mystiska gruppen The New Ozai Society vill återställa nationen till sin tidigare glans, för att göra det ser de ingen annan väg än att med våld avsätta Zuko som kung! 

Appa & Map Set 2 Chibi Posters

Pryd väggen med en karta över de fyra nationerna och varför inte ett motiv föreställande Aang och favoriten Appa?  

Action Figure BK 1 Water: Aang

Med sina 10 punkter av artikulation går den här figuren att posera på otaliga sätt. Något som i sin tur gör att den passar väl för till exempel fotografering eller ha som prydnad i hyllan. Den passar självfallet även ypperligt för lek – ta med Aang på nya äventyr!  


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev