The Starless Sea

Publicerad: Tisdag, 5 november 2019, Skribent: Amanda

Om du har läst The Night Circus så minns du den drömska känslan Erin Morgenstern lyckas förmedla till läsaren. Den målande viktorianska miljön, magi som vi inte vet om den är verklig eller en illusion, en märklig intrig och vackra beskrivningar. Det är en bok som du läser, stänger, och fortsätter tänka på - en bok man kan se fram emot att läsa om.

Jag har försökt leta efter liknande böcker, men har inte hittat något som har gett mig samma upplevelse. Om du också har saknat känslan du fick av The Night Circus så kommer du bli lika glad som jag över att Morgenstern släpper The Starless Sea! Den har många likheter med The Night Circus när det gäller uppbyggnaden av historien, vackert bildspråk, tveksamheten kring verkligheten och en spännande intrig.

Zachary Ezra Rawlins är en introvert berättelseälskare som studerar design i digitala spel vid universitetet i Vermont. En dag hittar han en gammal bok i universitetsbiblioteket som inte verkar höra hemma - han får den inskriven i systemet och tar med sig den hem för att undersöka den. Han läser vackra sagor om månens och solens kärlek, en värld uppbyggd av leksakshus, pirater som räddas av modiga flickor, och återkommande referenser till en mystisk plats vid namn "The Starless Sea".

Något som verkar vara en samling påhittade historier blir plötsligt obegripligt verkligt när Zachary upptäcker att ett av kapitlen utspelar sig i hans egen barndom. För att försöka förstå hur en del av hans liv hamnat bland fullkomligt oväntade berättelser ger han sig ut på jakt efter skaparen av boken. Den vanliga världen suddas ut och blandas med magi ju närmare Zachary kommer en förklaring. Tid och rum går inte längre att lita på.

Det finns något för alla i den här boken. Det är en vacker berättelse om berättelser i alla dess slag - allt från poesi och myter, till populärkultur och klassisk litteratur. Vi träffar härliga karaktärer, får läsa sorgliga och underbara noveller, medan vi samtidigt följer den mystiska ramhistorien om Zachary. Det är en perfekt bok att läsa nu när det är kallt och mörkt ute, och man lätt man drömma sig bort till andra magiska världar! 

Amanda


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev