An Ember in the Ashes

Publicerad: Måndag, 1 juni 2015, Skribent: Ylva Petersen
I det militäriska imperiet möts varje akt av motstånd med döden.
I det militäriska imperiet möts varje akt av motstånd med döden. Du förväntas viga både kropp och sinne till kejsaren, annars väntar onda ting både för dig och din familj och dina vänner. Detta är en brutal värld, inspirerad av rommarriket. Här lever Laia med sina farföräldrar och sin äldre bror. De får kämpa för sitt dagliga bröd på de fattiga bakgatorna. De är noga med att inte göra något som kan uppfattas som negativt av imperiet. De har med egna ögon sett hur det går för de som gör det.

När Laias bror en dag arresteras, anklagad för föräderi, ställs Laias värld på ända. Om hon vill kunna rädda sin bror har hon inte mycket annat val än att kontakta motståndsrörelsen. Motståndsrörelsen hjälper henne gärna. Men det kostar. Motprestationen är att hon skall bli deras spion i imperiets mest prestigefyllda soldatakademi, där elitstyrkan kallad Maskerna, utbildas. Hon tar sig in på akademin genom att bli slav där.

En av soldaterna som Laia stöter på på akademin är Elias, en av de främsta eleverna, men också, i hemlighet en av de mest motvilliga. Han är till råga på allt son till kommendanten. Mötet mella de två skapar gnistor, både känslomässigt och socialt. Det är gnistor som kan antända omvälvningar ingen kunnat ana. När Elias funderar på att desertera, får han veta att han är utvald att delta i en en brutal kamp, där vinnaren kan bli den näste kejsaren. Först om han gör detta kan han få någon verklig makt att ändra på något.

Detta är Sabaa Tahirs debutroman, men den har mötts av stor entusiasm både hos läsare och förlag världen över. Den har sålts till 28 länder till dags dato, inklusive Sverige. Tahir väjer inte för våldet och brutaliteten i den värld hon skapat, men ändå utan att det blir ett gottande i det. Även de spirande känslorna och konflikterna kring dessa håller hon på ett trovärdigt plan.

Frågan som inte tycks helt säkert besvarad är om detta är en fristående roman eller omdet blir en fortsättning. Låt oss hoppas på det senare. Det finns mer att berätta om den här världen.


Kommentarer

Nyhetsbrev