Årets bästa fantasy 2016

Publicerad: Onsdag, 21 december 2016

Vad var bäst 2016? Årets World Fantasy Award kammades hem av den originella The Chimes av Anna Smail. Den kom ut redan 2015 och var också nominerad till Bookerpriset. Historien om en värld där det förflutna inte existerar för att överheten inte tillåter att minnen formas är aktuellare än någonsin i dessa dagar. Hugon och Nebulan kneps också av  fantasyböcker, The Fifth Season av N K Jemisin och Uprooted av Naomi Novik.  Vi har satt ihop en lista med böcker vi tycker är värda att uppmärksamma.

Charlie Jane Anders: All the Birds in the Sky
io9-grundarens debutroman är en söt kärlekshistoria om en häxa och en superingenjör i en kaotisk framtid. Världen hotar att gå under, apokalypsen knackar på porten och det gäller att rädda vad som räddas kan. Anders lyckas på ett bra sätt personifiera de ideologiska klyftorna som länge har härbärgerats inom sf- och fantasyfandom, när libertariansk utopism och naturmystik ska samsas i en sönderfallande verklighet. Mysigt och ändå apokalyptiskt. Rekommenderad av Gunilla och Maths. Läs en längre text här.

Margaret Atwood: Hag-Seed
Margaret Atwoods senaste roman Hag-Seed är aktuell eftersom det är en modern omarbetning av 400-årsjubilaren William Shakespeares pjäs The Tempest, Stormen. Den är dessutom mycket bra, smart och engagerande skriven om en teaterdirektör som sviks av sina närmaste medarbetare och liksom pjäsens Prospero går i exil, fast inte på en öde ö utan i ett ruckel på landet. Åratal senare börjar han regissera Shakespearepjäser på ett fängelse. Så småningom yppar sig tillfälle till hämnd mot de som en gång svek honom. Rekommenderad av Sofia.

Madeleine Bäck: Vattnet drar
Fantasy på skräckens gräns, med magiska riter baserade på järnspik och kattblod, och en bra känsla för Sverige bortom allfartsvägarna. Ett ungdomsgäng hoppas på den stora stöten och stjäl en medeltida madonnastaty frön Ovansjö kyrka. En ung kvinna hittas mördad vid en badsjö. Djurskyddsmyndigheten gör hembesök för att omhänderta vanskötta katter, medan lokaltidningens journalister planerar glasstester. Sommarvärmen ligger tung över Hofors och Storvik, när något uråldrigt vaknar till liv i skog och vatten. Rekommenderad av Gabriella.

Rachel Caine: Ink and Bone
Det stora biblioteket i Alexandria styr allsmäktigt över informationsflödena i en framtid där kunskap anses vara ett farligt virus. Jess Brightwell är en ung bibliotekarielärling som tror på Bibliotekets betydelse, men han är placerad där som spion för sin familj, som är aktörer i den blomstrande svarta marknaden för böcker. Ju mer hans tjänst som edsvuren bibliotekarie närmar sig, desto mer slits han mellan sina motsatta lojaliteter. Rekommenderad av Karin.

Erik Granström: Vanderland
Den femte konfluxen – ödespunkten i tid och rum som skall avgöra världens framtid – närmar sig. En minst sagt brokig skara varelser, som omfattar bland andra en landsflyktig general, en vindhäxa, en bortkommen akademiker, en matematiker i en lönnmördares kropp och en insektoiddrottning, drar mot polarön Marjura, som är ockuperad av en armé av vandöda, för att vara närvarande när konfluxen äger rum. En passande avslutning på en av de bästa svenska fantasyserierna någonsin  - nyanserat, oförutsägbart och spännande. Rekommenderas av Martin Andersson.

Ben Hatke: Nobody Likes a Goblin
En charmigt illustrerad barnbok av Ben Hatke (Little Robot, Zita the Space Girl). Berättelsen följer en liten grön grottvarelse som tvingas ge sig ut i världen efter att ett gäng högljudda äventyrare plundrar hans hem och rövar iväg hans bästa vän Skelettet. Utmärkt högläsningsbok för åldern 3-5 år. Det går lätt att översätta själv vid läsningen och sagan innehåller många underfundiga vinkar till spelnördiga föräldrar. Rekommenderad av Sofia.

N K Jemisin: The Fifth Season
Årets Hugoprisvinnande fantasy av skickliga världsbyggaren Jemisin är en oerhört välskriven mörk, apokalyptisk fantasy. Den utspelar sig i The Stillness - en döende kontinent där vulkaniska eruptioner ständigt hotar att utlösa en ny Fifth Season, en period av katastroftillstånd där varje samhälle gör allt för att överleva. Hur skulle världen vara om den mänskliga civilisationen förstördes av ständigt återkommande jordbävningar och vulkanutbrott med några hundra års mellanrum? Författaren N K Jemisin utforskar hur människorna skulle hantera det ständigt närvarande hotet på ett fantastiskt sätt. Hur döden är något alla vant sig vid men ändå kämpar mot. Hur gamla ruiner av forna civilisationer som gått under lämnar sina spår, och sin teknologi och magi, för dem som vet var de ska leta. De förföljda, förslavade och utstötta Orogenes har makt att påverka själva jordens seismiska aktivitet men ses som ett enormt hot av vanligt folk. Man blir omedelbart berörd av och engagerad i Essuns historia som skildras under tre skeenden i hennes liv. Rekommenderad av David och Sofia.

E K Johnston: A Thousand Nights
A Thousand Nights av E K Johnston är en ganska stillsam, Tusen-och-en-natt-inspirerad historia om en ung kvinna från öknen, utvald att bli ännu en brud, ett offer för den grymme fursten Lo-Melkhiin som avverkat hundratals hustrur. På något sätt finner hon styrkan att överleva genom att väva sin egen magi av berättelser från hembyn och finna kraft i sitt ursprung. Rekommenderad av Sofia.

Peter Newman: The Vagrant och The Malice
The Vagrant kom redan i fjol från ingenstans och gjorde succé med sin oväntade blanding av science fiction och fantasy. I år kunde vi läsa uppföljaren The Malice, med delvis nya personer i rollerna. The Vagrant handlar om en ensam man som vandrar genom en post-apokalyptisk värld, tillsammans med ett spädbarn och ett legendariskt svärd. Samt, en get! De vandrar mot the Shining City som sägs vara den mänskliga rasens sista bastion i en värld som tår under ständig attack av demoner. Rekommenderad av Jenny och Ylva.

Naomi Novik: Uprooted
Visserligen kom den ut i fjol, men den vann priser i år så vi tycker att den kan få vara med. Naomi Novik har skriven en mångfaldigt prisbelönad mörk saga med influenser från Östeuropeiska traditionella berättelser. Här är den onda skogen en källa till skräck och fasa och den egensinnige magikern kallad Draken är den ende som skyddar byborna och gör sitt yttersta för att hålla tillbaka skogen. Men vart tionde år väljer han en tonårsflicka som får följa med till hans torn. Hon kommer nästan aldrig tillbaka. Rekommenderad av Sofia.

Anthony Ryan: The Waking Fire
Anthony Ryan blandar Indiana Jones, drakar, Pirates of the Caribbean och magi, och får en trevlig blandning fylld av krutrök och äventyr. Ryan slog igenom med klassiska fantasyboken Blood Song, och här spänner han bågen ytterligare och väven en mer komplex historia och blandar in fler ingredienser för att få en personligare twist på de klassiska fantasytroperna. Rekommenderad av David.

Charles, Stross: The Nightmare Stacks
Alex Schwartz, finansvampyren, skickas ut på sitt första uppdrag av den ytterst hemliga byrån The Laundry. Ett enkelt uppdrag på landsbyggden ska väl göra vår solkänsliga hjälte gott. Sedan träffar han en kvinna med dolda djup, och snart hänger hela Englands framtid på våra hjältars insatser. Lite av en nystart för Laundry-böckerna. Rekommenderad av Michael.

Vi smyger också in två film- och tv-aktuella titlar som inte är nya för året, men värda att nämna:

Neil Gaiman: American Gods
American Gods är återigen dagsaktuell eftersom den snart kommer som tv-serie, och dessutom släpptes den nyss i snygg inbunden nyutgåva. Det är en fantastisk berättelse som blandar gamla myter och sägner med popkultur, och gör det gamla välkända nytt och spännande. Shadow har suttit av sin tid i fängelset, men när han kommer ut träffar han den märklige Wednesday som vet vem Shadow är och säger sig vara USA:s kung. Tillsammans ger de sig ut på en märklig road trip över den amerikanska kontinenten. Rekommenderad av David.

Ransom Riggs: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
Filmaktuell ungdomsroman inspirerad av underliga gamla foton som figurerar i boken. Riggs har sammanfogat en engagerande berättelse med Andra Världskriget som fond där ihåliga monster letar efter barn med märkliga förmågor och en gömd skola på en liten ö utanför Wales där tiden tycks upprepa en och samma dag. Rekommenderad av Sofia.

 

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev