All the Birds in the Sky

Publicerad: Fredag, 1 april 2016, Skribent: Maths Claesson

En gång när Patricia var fem år gammal fann hon en skadad sparv. Fågeln hade sökt skydd i en lövhög och flaxade förgäves med en skadad vinge. Patricia gick närmare och såg rädslan i fågelns ögon. Nu var ju inte Patricia så gammal och förstod kanske inte riktigt att någon som levde i ena sekunden kunde vara borta för alltid i nästa. Men hon såg att den lilla fågeln kämpade mot döden med all kraft den hade kvar, och lovade sig själv att göra allt som stod i hennes makt för att rädda sparven. Det beslutet ledde Patricia till Fåglarnas parlament och en fråga utan begripligt svar som skulle komma att förfölja henne tills hon blev vuxen.

Ok. En saga med pratande fåglar och gulligulligt och dessutom en otäck katt som jag inte ens berättat om. Eller?

Lawrence hatade att bli kallad Larry. Stod helt enkelt inte ut. Så självfallet kallade alla honom Larry. Till och med hans föräldrar ibland. Dessutom var han liten till växten, och föräldrarna köpte alltid kläder som var två storlekar för stora med förhoppningen att han skulle börja växa och spara in på familjens klädkonto. Så Larry blev svårt mobbad i skolan, socialt missanpassad och ensam och förstås en genialisk programmerare som av misstag kom att uppfinna något så meningslöst som en tvåsekunders tidmaskin (framåt i tiden, inte bakåt).

Jaha. Feelbad och sedan feelgood. Snart Hollywoodfilm och sedan levde de lyckliga i alla sina dagar?

Patricia och Lawrence hamnar så småningom i samma klass. Hon är en häxa, han en superingenjör. Båda med föräldrar från Hades. Det är klart att de blir vänner. Kanske mer ändå. Men sedan blir det stökigt i San Francisco där de bor (var annars?). Framtiden hotar att gå under, allt blir parallellt och kvantigt och händelsehorisontigt, apokalypsen knackar på porten och nu gäller det att rädda världen och universum.

”What a magnificent novel  a glorious synthesis of magic and technology, joy and sorrow, romance and wisdom…” blurbar Lev Grossman.

Och det är bara att hålla med. All the Birds In the Sky är lika spretig och överraskande som io9.com, den roliga mediasajten som handlar om fantasy och sf i tusen olika skepnader. Där Charlie Jane Anders dessutom råkar vara chefredaktör. Hon har skrivit en debutroman som vi varmt rekommenderar!

Maths Claesson


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev