Magiska japanska böcker

Publicerad: Torsdag, 15 december 2022, Skribent: Gunilla

Allt fler japanska författare översätts till svenska och engelska. Också den som inte kan läsa ett tecken på japanska kan fördjupa sig i en fantastiktradition med stor bredd och känsla för det absurda, groteska och djupt mänskliga. Vi tipsar om några höjdare.

Kobo Abe växte upp i Manchuriet före andra världskriget och utbildade sig till läkare, enligt egen utsago för att undgå militärtjänst – han förblev pacifist hela livet. Abe nämndes före sin död ofta som en kandidat för Nobelpriset. Hans texter har starka drag av samhällskritik och en medkänsla med de utstötta och nedtrampade. Vi rekommenderar två absurdistiska romaner som han skrev sent i livet.

SECRET RENDEZVOUS av Kobo Abe
I Secret Rendezvous förändras en mans liv för alltid när hans (till synes helt friska) fru hämtas av ambulanspersonal. Maken beger sig till sjukhuset för att söka rätt på hustrun, men möts av ett veritabelt dårhus, en sluten värld fylld av brutalitet och lögner. Han dokumenterar själv sina upplevelser i rapportform och tappar allt mer greppet om verkligheten. En fascinerande och obehaglig roman.

THE ARK SAKURA av Kobo Abe
Fortsätt läsningen med The Ark Sakura, lika absurd men med starkare sf-tema. Där möter vi en man som har inrett en gammal gruva till en ”ark” för att stå emot ett förväntat kärnvapenanfall. Han tänker bjuda in människor och föreställer sig att skapa ett mikrosamhälle med sig själv i centrum, men objudna gäster dyker upp och snart härskar kaos i arken.

Yoshino Genzaburo var en idealistisk socialist som fängslades för sin övertygelse i början av 30-talet. Han är främst känd för ungdomsskildringen How do You Live? från 1937. Den filmatiseras som bäst av Hayao Miyazaki, som har beskrivit den som sin favoritbok.

HOW DO YOU LIVE? av Yoshino Genzaburo
Junichi Honda, med smeknamnet Copper, är en filosofiskt lagd 15-åring i 30-talets Tokyo. Han funderar över tillvarons mysterier och människornas liv, samtalar med sin morbror och skriver dagbok där han antecknar sina tankar kring vardagens mysterier.

Sakyo Komatsu är Japans kanske mest kända science fiction-författare. Han var bara sju år yngre än Kobo Abe, men tillhörde ändå en yngre författargeneration och blev känd under 60-talet. Han mest kända verk, som finns både som anime och live action-serie på Netflix, är Japan Sinks.

JAPAN SINKS av Sakyo Komatsu
Besättningen på ett fiskefartyg upptäcker att en liten ö har försvunnit spårlöst. Forskare tillkallas och drar slutsatsen att förändringar i havsbotten gör att hela Japan hotar att slukas av havet. Vi får följa katastrofens förlopp ur flera ögonvittnens perspektiv. Komatsu beskriver träffsäkert hur ett samhälle och enskilda människor reagerar när krisen är ett faktum och ingenting kan stoppa landets sönderfall.

Sayaka Murata föddes 1979 och nämner Kobo Abe som en av sina inspirationskällor. Hon skriver magiskt realistiska romaner om människor vid sidan av det vanliga och vedertagna. Särskilt har hon intresserat sig för genusfrågor och asexualitet. Vi har tre boktips från Murata, varav två finns översatta till svenska.

EARTHLINGS av Sayaka Murata
Natsukis liv är ett helvete fyllt av övergrepp. Som barn flyr hon in i en drömvärld där hon gifter sig med sin kusin Yuu och drömmer om att flytta till Popinpobopia, den planet som hennes älskade gosedjur Piyyut härstammar ifrån. I vuxen ålder ingår hon ett resonemangsäktenskap med en man som liksom hon själv har haft en dysfunktionell uppväxt. Tillsammans med honom och sin kusin Yuu bestämmer hon sig för att skapa ett eget litet samhälle, bortom de normer och regler varken hon eller de två männen förstår eller vill vara en del av. Boken finns på svenska med titeln JORDBOR.

HUR MÅR FRÖKEN FURUKURA? av Sayaka Murata
Redan som barn var Keiko Furukura annorlunda. Nu är hon 36 år, har aldrig haft en pojkvän och har jobbat i den lilla närbutiken i arton år. Hennes föräldrar är oroliga och önskar att hon skulle skaffa sig ett riktigt jobb. Och hennes vänner undrar varför hon inte träffar någon och gifter sig. Men Keiko har hittat sitt eget sätt att ge livet mening, och hon tänker inte låta någon eller något komma emellan henne och närbutiken.

LIFE CEREMONY av Sayaka Murata
En samling noveller som blandar kroppsskräck, feminism och kärlekshistorier.

Yoko Ogawa har översatts till många språk och vunnit flera internationella priser. Hennes skrivande rör sig i gränslandet mellan realism, science fiction och skräck – som om Haruki Murakami hade smält samman med Shirley Jackson. Vi rekommenderar en roman och en lysande novellsamling.

THE MEMORY POLICE av Yoko Ogawa
En ung romanförfattare får veta att hennes redaktör riskerar att föras bort av Minnespolisen. Hon vet vad det skulle innebära; hon och alla andra skulle glömma att han någonsin hade funnits. Författaren bestämmer sig för att försöka rädda redaktören, men det gör att Minnespolisen får upp ögonen för henne också. Finns också i svensk utgåva som DE FÖRLORADE MINNENAS Ö.

REVENGE av Yoko Ogawa
Elva fasansfulla, mörka och vackra berättelser som vävs samman till en helhet. Här köps bakverk till döda barn, hjärtan växer utanpå kroppen och gamla damer sköter om ett museum tillägnat tortyren. Allt hänger på sätt och vis samman, men utan att det någonsin blir sökt eller tillgjort. Rekommenderas för alla som gillar gotisk skräck.

Kyoko Nakajima skriver om vardagliga men ändå livsförändrande saker, som en anhörigs död eller en förälders demens, med ett språk som gränslar de levandes och de dödas tillvaro. Mycket i hennes berättande handlar om minnen och glömska.

THINGS REMEMBERED AND THINGS FORGOTTEN av Kyoko Nakajima
Noveller på temat minne och glömska. Här ingår bland annat den prisbelönta novellen. When My Wife Was a Shiitake. Riktigt bra bok!

Sagoberättaren Kenji Miyazawa är den äldsta av våra japanska favoritförfattare. Han föddes redan 1896 och dog redan 1933. Det var först långt efter sin död han blev populär, och flera av hans berättelser har återberättats som anime.

NIGHT TRAIN TO THE STARS av Kenji Miyazawa
Berättelser med känslan från klassiska folksagor, men sagor vi aldrig hört förut. Som den där Råttan förolämpar alla föremål han möter – tills han springer in i råttfällan. Eller restaurangen där jägarna blir byten. Titeln hämtas från sagan om det magiska tåget som tar med sig barn upp till himlen.

Sosuke Natsukawa är läkare och författare. Han arbetar som läkare på ett sjukhus i landsbygdsprefekturen Nagano. Hans debutroman vann flera priser och sålde över tre miljoner exemplar i Japan. Katten som räddade böcker har sålts i över trettio länder runt om i världen.

THE CAT WHO SAVED BOOKS av Sosuke Natsukawa
Rintaro har vuxit upp med sin farfar och tillbringat många timmar med näsan i en bok på hans antikvariat där hyllorna är fullproppade med underbara böcker. När den gamle mannen dör står Rintaro, som fortfarande går i skolan, inför det det svåra beslutet att stänga antikvariatet. Då dyker en talande katt oväntat upp och ber Rintaro om hjälp. Katten vill att han hjälper till att rädda oälskade böcker från försumliga ägare. Det udda paret ger sig iväg på en makalös resa där de ställs inför olika utmaningar. Deras resa kulminerar i ett sista uppdrag som Rintaro måste lösa på egen hand ... Finns också på svenska.

Mångsysslaren Akiyuki Nosaka är mest känd för den självbiografiska novellen som filmatiserades i animen Eldflugornas grav. Novellerna i samlingen nedan har samma sorgsna men vackra tonfall och handlar om författarens erfarenheter som barn i ett krigshärjat Japan.

THE CAKE TREE IN THE RUINS av Akiyuki Nosaka
Tolv noveller som alla utspelar sig i slutet av andra världskriget. I flera av berättelserna spelar djur en stor roll. En fågel blir en symbol för hopp i ruinerna. En val misstar en ubåt för en möjlig partner. En soldat knyter starka band till sin häst och djurparkens djur råkar illa ut när maten börjar tryta.

Makoto Shinkai är främst känd som animeskapare. Han står bakom titlar som Your Name och Voices of a Distant Star.

SHE AND HER CAT av Makoto Shinkai
En roman baserad på animen med samma namn, som gjorde Shinkai till ett stort namn inom animation. Vi möter människor (och katter) från en stilla förort till Tokyo – en kvinnavill ta sig ur en död relation, en annan sluter sig i sig själv efter en väns död, en tredje är hängiven sin frånvarande make. Alla lär de sig något av grannskapets katter.

PENGUIN BOOK OF JAPANESE SHORT STORIES
Och till sist en bok för dig som vill pröva på lite av varje ur den japanska bokhyllan. Här ingår noveller av kända författare från då och nu. Samlingen spänner vitt över mytologi, skräck, kärlek, natur, vardagsliv och absurdism. Med förord av Haruki Murakami.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev