Ett glas efter midnatt

Publicerad: Fredag, 29 november 2019, Skribent: Alva

Det var svårt att slita sig från Ett Glas Efter Midnatt när jag väl lyft boken och börjat läsa den. Boken har förmågan att fånga läsaren i en berättelse fylld av magi, mysterier och dramatik blandat med kvicka dialoger och detaljer.

I boken får vi lära känna Sara och Estrid som båda är Måndöttrar; medlemmar av Sveriges organisation som tränar och samordnar magiker och ser till att allmänheten förblir ovetande om deras – och det övernaturligas – existens. När plötsligt ett lik hittas en höstkväll i Malmö, till synes ett offer för någon med magisk begåvning är det upp till dom att lösa mysteriet och finna den skyldige. Detta innan allmänheten får reda på magikernas existens, innan det magiska rådet tappar tålamodet och framförallt innan ett till mord hinner ske! Till sin hjälp har de den trevlige men något impulsive malmöpolisen Hassan och ett antal väntade och oväntade bundsförvanter bland både magiska varelser och vanliga ’mundisar’ (icke-magiska människor).

Det visar sig bli en farofylld och allt svårare uppgift än någon av dem kunnat tro och mysteriet leder dom till allt från Malmös bekanta gator till de hemligaste maginattklubbarna. Vi får möta allt från näckor och vampyrer till onda magiker och trevliga bartenders på vägen och allt eftersom kommer fler sidor av Malmös övernaturliga undersida upp till ytan, en värld där till synes länge sedan falnade konflikter riskerar att flamma upp.

Om spänning, mysterier, magi och karaktärer som är lätta att lära känna är element du uppskattar i en bok är Ett Glas Efter Midnatt ett måste för dig! Om du dessutom är förtjust i JK Rowlings magiska värld och nyfiken på hur ett liknande hemligt magiskt samhälle i Sverige, ur ett mer vuxet perspektiv, skulle se ut behöver du inte leta längre. Det är ett nöje att läsa en bok som utspelar sig i ett bekant samhälle och vardag men som har många övernaturliga och magiska inslag. Det är svårt att inte relatera till karaktärerna i boken, som trots att de besitter magiska förmågor och är medlemmar i ett magiskt samhälle inte lever särskilt annorlunda liv än vad jag som läsare kan känna igen mig i. Deras vardagliga problem i kombination med de magiska förmågorna är något jag tror speciellt unga vuxna kan uppskatta och relatera till men även äldre mer inbitna läsare.

Ett Glas efter Midnatt är Gunnar Södergrens debutroman och utgör första delen i serien Henley-arkiven. Vi ser fram emot kommande delar i serien! 


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev