Without Within

Publicerad: Måndag, 3 maj 2021, Skribent: Glenn

Within Withou av Jeff Noon

Detta är den fjärde boken om detektiven John Nyquist, och kanske den bästa så här långt. Om du har läst någon av de tidigare böckerna så vet du att platserna Nyquist besöker är inte som andra platser. Man behöver inte läsa böckerna i ordning, utan de är fristående äventyr. Möjligen kan man göra det för att fånga enstaka referenser till tidigare händelser.

Det är 1960 och Nyquist och hans unge assistent Teddy har fått ett uppdrag i staden Delirium (ja, staden gör rätt för sitt namn). Filmstjärnan och sångaren Vincent Craven har blivit av med sin image. Operationen där Craven förenades med sin image skedde några år tidigare och gav en rejäl skjuts åt hans karriär. Nu har någon tagit den och det är Nyquists jobb att hitta den i den märkliga staden. Craven sitter blek och skakad i sin stora villa, dricker för mycket och vägrar träffa folk. Staden Delirium karakteriseras av sina tusentals, kanske miljontals, barriärer. Allt man vet är att alla barriärer är olika. Det är villkoret för att få registrera en barriär. I Delirium lyssnar man inte på väderrapporten, man lyssnar på barriärrapporten. Om nya barriärer, gamla som är borta, portar i barriärerna och deras öppningsmöjligheter etc.

Jeff Noon är en tveklös proponent av China Mievilles Weird Fiction. Boken är omöjlig att kategorisera och är helt enkelt en vild tripp till outforskade delar av tillvaron och fantasin. Det gör lite ont i hjärnan när man skall försöka beskriva det hela. Det är bara att flyta med och acceptera att inget är som förväntat. Noon har en skön, till synes enkel prosa, som ibland får mig att plötsligt upptäcka att man är mitt i något ytterst märkligt utan att veta hur man hamnade där. Det började ju så prosaiskt för några meningar sedan.

Jag kan nog sammanfatta min recension med det gamla hippieuttrycket: ”Far out man”.

-Glenn Petersen


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev