Kirke

Publicerad: Torsdag, 25 juli 2019, Skribent: Sofia

Kirke är trollkvinnan som förvandlade Odysseus besättning till svin, berättar Odyséen. Den här berättelsen tar avstamp i grekisk mytologi men återberättar historien med ett befriande modernt perspektiv utifrån Kirkes egna erfarenheter. Hon är dotter till titanen Helios, solguden och till nymfen Perseis, en najad som är dotter till Okeanos. Men Kirke är en ovanlig nymf, visserligen odödlig men med röst som en dödlig och talang för det som gudarna fruktar mest – magi. Hon blir förvisad från gudarnas salar till ön Ajaje, men det är bara början på hennes äventyr.

Kirke är en engagerande skröna som ger insikter kring en mängd gudar och hjältar ur den grekiska mytologin – vi får möta Prometheus, Skylla, Athena, Daidalos, Minotauren, Ariadne, Jason och Medea likväl som Odysseus, Penelope och Telemachos. Madeline Miller har studerat och kan sitt mytologiska källmaterial utan och innan och lyckas mycket väl med att foga samman de olika berättelserna kring Kirkegestalten till ett övertygande porträtt av en ovanlig men också en ovanligt sympatisk häxa. Det blir heller aldrig tungrott att läsa, utan sagostoffet behandlas med klokhet och humor så att boken konstigt nog känns som passande semesterläsning.

Den har fått fina recensioner och legat på bestsellerlistor i USA och England och ska även omvandlas till en miniserie av amerikanska HBO.

Sofia


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev