Stephen King är återigen aktuell

Publicerad: Tisdag, 30 augusti 2022, Skribent: Linda

Kungen av skräck, Stephen King, är som vanligt aktuell med nya böcker. Efter att i många år ansetts vara på det snaskigare spektrat av populärkulturen har han på senare år lyfts in i de litterära finrummen, och hans böcker blir nu för tiden prestige-tv och kvalitetsfilm, och recenseras på kultursidorna.

Som King själv gillar att säga med glimten i ögat, de recensenter som sågade honom i början av karriären är döda nu. Dessutom har han med stigande ålder och nykterhet blivit en mycket stabilare författare. Några av hans senaste böcker är också hans bästa. Institutet är till exempel minst lika spännande och välskriven som hans klassiker från åttiotalet. 

Den här veckan har vi Senare på nyhetshyllan. Den kom på engelska förra året men finns nu alltså som svensk pocket. Den handlar om Jamie Conklin, son till en ensamstående, hårt arbetande mor, som bara vill ha en vanlig och normal barndom. Men Jamie är inte ett vanligt barn – han ser vad ingen annan kan se och vet saker som ingen annan kan veta. Och priset han får betala för att hjälpa polisen jaga en mördare från andra sidan graven är högre än han någonsin kunnat föreställa sig.

Sen nästa vecka kommer hans absolut senaste bok, Fairytale, eller En saga, som den översatts till. Den kommer samtidigt både på svenska och engelska. Den handlar om sextonårige Charlie Reade som kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle mr Bowditch, fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr.

Om du är sugen på ännu mer Stephen King och inte vet riktigt vad du ska börja, eller om du vill lyssna på andra King-entusiaster kan vi rekommendera den förhållandevis nya Stephen King-podden, där Jonas Strandberg varje vecka dissikerar en King-roman tillsammans med en gäst. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev