Regnbågsläsning

Publicerad: Onsdag, 21 juli 2021

Science fiction-litteratur och seriemediet har länge varit starka kanaler för att ifrågasätta könsstrukturer, heteronormativitet och dela upplevelser som ligger utanför normerna, och senaste årtiondet har utbudet ökat stort – mängder av fantasy som visar upp ett bredare spektrum av kön och sexualiteter, fler äventyr och feelgood-inriktade berättelser snarare än teoretiska uppgörelser med patriarkala strukturer och helt enkelt mer av allt för alla smaker! Vi har valt ut några titlar vi tycker särskilt mycket om.

BOYS RUN THE RIOT 1 av Keito Gaku
Street fashion, motstånd och könsidentitet! Ryuu är en transkille i garderoben, medveten om att varken skolan eller familjen skulle förstå. Men han hittar en vän i nya klasskompisen Jin, som fått gå om ett år, och tillsammans bestämmer de sig för att starta ett modemärke och visa världen vilka de verkligen är. #ownvoices

FIREHEART TIGER av Aliette de Bodard
Prinsessorna Thanh och Eldris var varandras första kärlek, men de kommer från rivaliserande kungadömen. När de möts igen som unga diplomater, flammar känslorna upp samtidigt som det politiska spelet hettar till. Fantasy med vietnamesiska influenser.

DIANA & CHARLIE av Elias Ericson
En berättelse om två unga transpersoner som kämpar med oförstående familj, psykisk ohälsa och ungdomsårens stormar kring identitet, kärlek och sökande. Den är ett smärtsamt och vackert porträtt av hur vänskap stöttar och förenar, men också hur svårt det är att vara en stötta åt någon när ens egen skörhet är så stor.

FAR OUT: RECENT QUEER SCIENCE FICTION AND FANTASY
Ett smakprov av sprillans ny science fiction och fantasy med hela spektrat av queera upplevelser och berättelser, är Far Out-antologin ett måste. Samlar kända och nya författare från hela världen.

HEARTSTOPPER VOL 1 av Alice Oseman
Charlie och Nick går på samma skola, men har aldrig pratat förrän de placeras bredvid varandra. Möte leder till vänskap, leder till kärlek, även om Charlie inte tror han har en chans. Slice-of-life berättelser om den första, stora kärleken.

HENNES KROPP OCH ANDRA PARTER – BERÄTTELSER av Carmen Maria Machado
Feministiska noveller om sexualitet, kroppslighet och det verkligas gräns. Här diskuteras patriarkatets ägande av kvinnliga kroppar, könsaktens uppflammande innan döden och jagets kamp i en våldsam värld. Berättelser på gränsen mellan dystopier, magisk realism och en bitter verklighet.

WINTER'S ORBIT av Everina Maxwell
Arrangerat äktenskap i rymden! En prins mördas under mystiska omständigeter, och Jainan, hans änkling, gifts av politiska skäl hastigt bort med en aristokrat han inte känner. Men snart vänds misstankarna mot Jainan och rikets sköra allianser hotas av krig. Nu måste de nyblivna makarna lära sig lita på varandra och lösa snaran som dras åt kring dem.

THE SONG OF ACHILLES av Madeline Miller
Ur historiens dimmor träder Patroclus och Achilles fram, och deras tragiska kärlekshistoria. De mytiska hjältarna blir förmänskligade på ett sätt som bevarar det trojanska krigets tragedi och det förflutnas världsbild i den här moderna klassikern.

THE SEEP av Chana Porter
Trina är en femtioårig transkvinna vars liv förändras drastiskt av en stilla, men världsomvälvande, invasion. "Läckan" förbinder allt, och ritar om världens ekonomiska och politiska system. och världens system ritas om. Under Läckans utopiska inflytande lever Trina och hennes fru Deeba lyckligt, tills Deeba bestämmer sig för att återfödas som ett barn. En förkrossad Trina lämnas ensam, tills en vilsen pojke behöver hennes hjälp för att undkomma Läckan.

THE GRAVITY OF US av Phil Stamper
NASA förbereder den första bemannade Mars-resan. Astronautsönerna Cal och Leon flyttar med sina familjer till Houston. Tycke upppstår medan deras föräldrar tävlar om en plats på uppdraget och världen följer dem via sociala medier.

THE JASMINE THRONE av Tasha Suri
En fångatagen prinsessa, en tjänarinna med hemlig magi, och en förrädisk bror som stulit tronen är ingredienserna i denna spännande indisk-inspirerade fantasy. Tillsammans ger sig två mycket olika kvinnor ut på en resa för att ta tillbaka vad som stulits ifrån dem.

THIRSTY SWORD LESBIANS RPG
Ett färgstarkt rollspel för att spela queera äventyr och berättelser. Lesbiska, ickebinära, transidentiteter och andra könsuttryck får alla plats i den fint formgivna boken, som sprudlar av fantasi och entusiasm för sina berättelser i allt från bilder till språk. Baserat på Powered by the Apocalypse-mekanik, innehåller den klasser som Chosen, Devoted, Infamous, Nature Witch, Scoundrel, Trickster m.fl. Det finns många olika miljöuppslag, med namn som Neon City 2099, Les Violettes Dangereuses och Starcross Galaxy och grundscenariorna erbjuder en bredd på vilken typ av äventyr man vill spela: konfliktfyllt och svärdsvingande, mysiga äventyr eller komplexa intriger.

THE MEMORY THEATER av Karin Tidbeck
I Trädgårdarna bor de lekfulla och grymma ålderslösa, påpassade av stulna barn. När en av dem förvisas, följer barnen Thistle och Dora efter, i hopp om friheten att växa upp utan att jagas och bli uppätna. Unikt vacker och melankolisk sagoroman.

TRANS WIZARD HARRIET PORBER AND THE BAD BOY PARASAUROLOPHUS av Chuck Tingle
Välkommen till en totalt skogstokig Potter-parodi med hjärta! Chuck Tingle river ner fjärde väggen och bygger med dadaistisk finess upp karaktärer som har drivkraft, passion och själ: Harriet Porber, transtrollkarl med skrivkramp, hennes crush bard-dinosaurien Snabe och de opålitliga levande motorcyklarna Dellatrix och Braco

CHOSEN AND THE BEAUTIFUL av Nghi Vo
Jordan Baker hör till societetens översta skikt, men är också vietnames-amerikan, queer och magiker. Hon måste kämpa för att öppna de dörrar som kön och hudfärg öppnar för Jay Gatsby, han med de vilda festerna och ryktena om infernaliska pakter, men om någon ser vilken kamp varje dag är för henne, har hon redan förlorat. Det vilda 20-talet har aldrig varit såhär magiskt.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev