Until Death Do Us Part (manga)

Publicerad: Torsdag, 15 november 2012, Skribent: My Bergström, Betyg: 4
Av Hiroshi Takashige (berättelse) & DOUBLE-S (bild)

Until Death Do Us Part är en mycket vältecknad och spännande berättelse med mycket action, intressanta figurer och en gedigen bakgrund. Serien tar ett tag att komma igång ordentligt, men bygger sakta men säkert upp spännande intriger med förmågan att bära upp en lång och intrikat berättelse.


Haruka är en ung flicka som kan förutspå framtiden – men bara om det berör någon hon står nära. Många är de som skulle tänka sig att betala dyrt för att veta vad som ännu inte har hänt och plötsligt befinner sig Haruka på flykt undan folk som inte drar sig för att skada dem som står henne närmast för att få tag på henne. Med hjälp av sina förmågor lokaliserar hon någon som kan hjälpa henne, en blind man med en katana som kan skära genom nästan vad som helst. Hon ber honom att stanna hos henne tills döden skiljer dem åt.

Kul att veta
Until Death Do Us Part samlar material för två delar av den japanska serien i varje amerikansk omnibus. Det finns i skrivande stund mer än 18 delar utgivna i Japan, och är fortfarande inte avslutad.

Omdöme
Until Death Do Us Part är en bra actionserie med mycket potential. Jag är dock glad att Yen Press bestämde sig för att göra den amerikanska utgåvan i omnibusformat, för det är inte förrän mot slutet av denna över 400 sidor långa inledningsvolym som serien verkligen hittar sitt tempo. Inte för att serien inte är bra även innan dess, men det tar ett tag innan den griper tag i läsaren ordentligt och hittar balansen som får läsaren att vilja stanna kvar hos figurerna i serien ett tag till.

Seriens främsta merit är de superba teckningarna. DOUBLE-S är en skicklig tecknare med en realistisk stil som passar bra för tonen i ramberättelsen i serien och dess karaktärer. Han håller fanservicen på en nästan osedvanligt låg nivå och har en för genren relativt bra balans mellan antalet manliga och kvinnliga figurer. Sierra, min personliga favorit, är en av de coolaste kvinnliga karaktärerna jag har stött på i en japansk serie; driven, våghalsig och dödligt farlig med ett automatgevär.

Berättelsen följer ett antal figurer som befinner sig vid sidan av lagen och konceptet är att det finns en personligt motiverad dödspatrull med högteknologiska hjälpmedel som sponsras privat av folk som förlorat närstående till våld och korruption utan att polisen har kunnat hjälpa dem. Vi har mannen som sköter mördandet, den coola tjejen som skjuter först och frågar sen, teknikkillen som kan hacka vad som helst och den unga flickan med mystiska krafter. Inte så annorlunda från många andra japanska serier må tyckas, men det är balansen mellan figurerna och hur de används i berättelsen som gör att konceptet funkar extra bra här.

Man få ha en viss tolerans för genreklichéer, för serien har en hel drös av dem, trots övriga meriter. Jag vill även nämna att Until Death Do Us Part skulle kunna ses som en scifi-version av den populära samurajmangan Blade of the Immortal. Det finns nämligen flera paralleller mellan serierna; hämndtemat och samurajsvärden förstås, för att inte tala om hur båda serierna börjar med att en ung flicka väljer ut en mäktig beskyddare för att hon fruktar för sitt liv. Den största likheten ligger dock i idén om att låta en man med många mörka fläckar på samvetet göra bot för sina forna handlingar genom att stoppa ännu värre skurkar.

Mitt slutomdöme är att Until Death Do Us Part inte är en direkt nydanande serie, men att den är mycket bra på vad den gör. Är man sugen på en serie med högt tempo i moderna miljöer och invecklade intriger, samt inte har något emot blodiga inslag, är detta ett bra val.

Till läsare som uppskattar Until Death Do Us Part rekommenderar jag även serier som Berserk, Dogs, Dorohedoro, Gantz, Biomega och framförallt Blade of the Immortal, som ju tycks ha varit en stark inspiration för serien. "Öga för öga – tand för tand"-konceptet kan säkerligen även vara lockande för Deathnote-fans. Gillar man idén om en blind samuraj kan jag även rekommendera filmen Zatoichi.

Kommentarer

Tecknade serie-toppen

Prenumerera på våra nyhetsbrev