Toradora (manga)

Publicerad: Torsdag, 18 oktober 2012, Skribent: My Bergström, Betyg: 3
Av Yuyuko Takemiya (manus) & Zekkyo (bild)

Toradora, "Tigern och draken", är en ovanligt sympatisk romantisk shonenmanga i princip helt befriad från fanservice. Serien bygger på en bokserie, men denna mangaversion är så välgjord att det inte märks att det är en adaption. Serien är snyggt tecknad och välgjord. Rekommenderas till alla, både killar och tjejer, som gillar romantiska komedier med många missförstånd och förvecklingar.


Det är inte lätt att ständigt se bister ut, trots att man är en genuint schysst kille. För Ryuuji är det en oöverkomlig stötesten och han skyller på sina gener (hans pappa är medlem i yakuzan). Men kanske har han funnit sin överman i Taiga, en av skolans sötaste (och minsta) tjejer. Taiga har ett så explosivt humör att ingen vågar sig nära henne. Av en slump råkar Ryuuji och Taiga få veta varandras hemligheter, vilket leder till en oväntad allians.

Kul att veta
Toradora var ursprungligen en serie av s.k. light novels. Toradora finns även som anime, 25 avsnitt lång och sändes på japansk TV 2008.
Titeln Toradora kommer från de japanska orden för tiger och drake (Tora resp. DORAgon). Tigern är Taiga ("taiga" låter precis som det japanska uttalet av tiger) och draken är Ryuuji ("Ryuu" betyder drake på japanska).
Serien har en hel del tsundere-vibbar. En tsundere är en figur som först har taggarna utåt men när de blir förälskade mjuknar; en populär stereotyp som härletts från romantiska shonenserier men numera går att finna i alla sorters manga oavsett målgrupp.

Omdöme
Toradora är något så överraskande som en romantisk shonenmanga utan någon egentlig fanservice. Visst finns det influens från bishoujomanga (manga om söta flickor som gör söta saker), men det är en så liten del av serien att det nästan går att räkna bort helt i sammanhanget. Istället är det Taiga och Ryuujis oheliga allians, samt alla humoristiska situationer som uppstår på grund av denna, som driver berättelsen. Till en början är det mycket missförstånd och pinsamma situationer för de inblandande, men man anar att romansen i serien kommer att kicka igång ordentligt i kommande delar av serien.

Toradora är snyggt tecknad, med attraktiv design både för manliga och kvinnliga läsare, och framförallt ett mycket bra tempo som snabbt driver fram berättelsen, utan att det blir hafsigt eller förvirrande. Det är lätt att följa med även i actionscenerna.

Ryuuji är en av de mer sympatiska huvudpersonerna i en romantisk shonenserie jag stött på; istället för att vara en ursäkt för att introducera en miljard söta flickor har han en relativt välutvecklad personlighet och trovärdiga problem som bekymrar honom, främst gällande hans familjesituation och, som alla tonåringar, hans utseende.

Jag uppskattar även att Taiga behandlas med mer respekt än vad tjejerna i romantiska shonenserier tenerar att göra. Likt Ryuuji har hon familjeproblem och är sannolikt en ganska ensam person under sitt ilskna skal, men det verkar ligga mer bakom hennes ilskna attityd än vad man först får veta.

Jag rekommenderar Toradora till som gillar romantiska komedier, oavsett målgrupp, och inte störs av att det inte finns någon fanservice. Annan serie i samma stil är Love Com. Om man hör till dem som gillar Love Hina och liknande serier mer för humorn och knasigheter, snarare än trosflukterna, kommer man säkert att tycka om även Toradora.

Kommentarer

Tecknade serie-toppen

Prenumerera på våra nyhetsbrev