The Girl Who Leapt Through Time (anime)

Publicerad: Fredag, 7 december 2012, Skribent: Nahal Ghanbari, Betyg: 5
En pärla som inte borde gå någon förbi. Gripande, vacker, rolig – sveper med sig tittaren från första ögonblicket och släpper inte taget om en ens efter den är slut.

Makoto är en tillbakalutad tjej som till synes inte vill mer utav livet än att hänga med vänner och slippa krångel. Men under en ovanligt otursam dag snubblar hon över ett underligt föremål, och besitter plötsligt möjligheten att förflytta sig bakåt i tiden. Makoto börjar tanklöst att utnyttja sin nya förmåga till minsta lilla, och konsekvenserna blir allt mer svårhanterliga.

Kul att veta:
The Girl Who Lept Through Time är inspirerad av Yasutaka Tsutsuis bok med samma namn från 1967. Då många likheter finns, anses animefilmen vara något av en fristående uppföljare till originalet, något som bekräftas av att bokens protagonist är animehuvudrollens moster.

Utgiven av Madhouse, var det här ett samarbete mellan regissören Mamoru Hosoda och manusförfattaren Satoku Okudera (som senare gjorde Summer Wars tillsammans). Filmen släpptes i 2006 och vann årets bästa animerade film på utdelningen av Japan Academy Prize, samt på Japan Media Arts Festival.

Omdöme:
Åh, vad jag önskar att fler filmer var så fantastiska som The Girl Who Leapt Through Time! Jag hade bara hört bra om den, och trots att det såklart var en stark drivkraft till att se filmen, så byggde det onekligen upp en del förväntningar som jag var osäker på kunde uppfyllas. Men förutom att vara snygg, rolig och välskriven, så är den också överraskande.

The Girl Who Leapt Through Time tar sin tid och sätter vikt i detaljerna. Allt från vardagsutbyten med familjemedlemmar till den obekväma känslan av att ens vänskapsrelationer inte är vad de en gång varit utforskas, och som tittare faller jag handlöst för hur ärliga karaktärernas känslor porträtteras.
Medan man inte kan låta bli att skratta åt Makotos ständiga ursäkter till att göra livet lättare för sig, så vet man att inget gott kommer komma av hennes mixtrande med omgivningen. När hon själv inser konsekvenserna, börjar en desperat känsla att sippra in i filmens feel good-helhet, och det är här som berättelsen är som starkast.
Det känns helt rätt att The Girl Who Leapt Through Time har blivit så hyllad. Den är skrattframkallande och berörande på ett sådant omtumlande och äkta sätt att mycket annan anime jag sett bleknar i jämförelse. Se den!

Kommentarer

Tecknade serie-toppen

Prenumerera på våra nyhetsbrev