Soul Eater Not! (manga)

Publicerad: Fredag, 5 oktober 2012, Skribent: My Bergström, Betyg: 2
Av Atsushi Ohkubo

Soul Eater Not! är precis vad det låter som: Inte Soul Eater. Istället är det en spinoffberättelse som utspelar sig i samma värld som Soul Eater, tecknad och författad av samma serieskapare som gör denna. Tyvärr blir serien något av en bagatell i sammanhanget och tycks ha tillkommit enbart som en ursäkt för att teckna mild fanservice, även om den bitvis har sina poänger.


Tsugumi är ett otränat "vapen" som just har börjat på Death Weapon Meister Academy i Death City. Som vapen ska hon inte bara lära sig att strida; hon måste även hitta en lämplig vapensvingare, en så kallad Meister. Tsugumi drömmer om ett liv som i en shoujomanga, där två killar slåss om hjältinnans gunst. Tyvärr, för Tsugumi, är Souleater Not en shonenmanga och därför får hon istället två söta flickor som börjar dragkampen om att få bli hennes Meister.

Kul att veta
Atsushi Ohkubo ligger även bakom Soul Eater, som Soul Eater Not spunnits av från. Ursprungsserien har legat till grund för en 51 avsnitt lång animerad TV-serie.

Omdöme
Precis innan jag läste Soul Eater Not hade jag precis läst och recenserat en annan spinoffserie med en tjej i huvudrollen, A Certain Scientific Railgun. Resultatet blir en oundviklig jämförelse, där Soul Eater Not tyvärr inte kommer vinnande ur striden.

Det som får Soul Eater Not att sticka ut jämfört med andra spinoffserier är att den görs av samma serieskapare som serien den spunnits av. Tyvärr känns serien mer som någon slags personlig fanfiction, eller i bästa fall ett hobbyprojekt för Ohkubo. Det känns lite som när andra japanska serieskapare gör fansin baserade på sina serier, som de säljer på olika konvent, med den skillnaden att Ohkubos fansin inte är självpublicerat. Jag tror att Soul Eater Not hade funkat mer om det faktiskt var ett renodlat fansin, men för att vara en serie som ges ut "på riktigt" håller den tyvärr inte riktigt måttet.

Därmed inte sagt att serien inte är läsvärd, för den har definitivt sina stunder. Den är rolig ibland, cool ibland, gulligt ibland, spännande ibland; hade den bara innehållit lite mer substans och lite mindre "jag skriver detta för att få teckna fanservice"-vibbar kunde den ha blivit riktigt läsvärd. Kanske tar den sig i kommande delar av serien, vad vet jag? Jag kommer tyvärr aldrig få veta, eftersom jag inte planerar att läsa vidare. Jag håller mig till originalserien istället.

Jag rekommenderar främst Soul Eater Not till fans av originalserien som vill ha en komplett upplevelse. Det refereras friskt till Soul Eater och vi bjuds på flera cameos från figurgalleriet i denna. Serien kan även vara kul att läsa för den som bara har sett animen och vill läsa en manga av Ohkubo som inte har exakt samma innehåll som TV-serien. I det sammanhanget vill jag gärna även slå ett slag för Ohkubos lite äldre serie B Ichi. Vill man läsa liknande serier av andra serieskapare rekommenderar jag med varm hand den fenomenala serien Blue Exorcist, som jag tror kan passa bra för både killar och tjejer.

Länkar
Recension av B Ichi
Recension av Soul Eater
Square Enix hemsida för Soul Eater (obs, endast japanska)
Square Enix hemsida för Soul Eater Not! (obs, endast japanska)

Kommentarer

Tecknade serie-toppen

Prenumerera på våra nyhetsbrev