Tecknade serie-toppen

Princess Knight (manga)

Publicerad: Torsdag, 16 februari 2012, Skribent: My Bergström, Betyg: 3
Av Osamu Tezuka

Princess Knight är en av de serier som har haft störst inflytande över japanska tjejseriernas. Serien, som var väldigt progressiv för att vara skriven för en ung, kvinnlig publik när den först tecknades, har dock åldrats en hel del vad gäller kvinnosyn med moderna ögon sett. Den sagolika berättelsen om Safir, som föds både som man och kvinna på samma gång, är däremot fortfarande engagerande och serien för även en intressant diskussion om könsidentitet.

När prinsessan Safir ska födas spelar en busig ängel henne ett spratt, som gör att hon av misstag får två hjärtan. Safir föds därför med både en man och en kvinnas hjärta. Landets kung och drottning bestämmer sig för att rädda tronföljden genom att uppfostra Safir som man. Safir får lära sig rida, duellera med värja och leda sina soldater i strid, men vill i hemlighet även klä sig i vackra klänningar och rosetter. När Safir möter en prins från grannlandets, prins Charmig, faller Safir för sin stiliga kompanjon och klär ut sig till kvinna för att få dansa med honom. Det blir början på en lång och komplicerad romans, samtidigt som kungens fiender försöker få Safir avsatt genom att avslöja kungaparets bedrägeri.

Kul att veta
Princess Knight anses vara en av de serieklassiker som haft mest inflytande över hur de moderna tjejserierna utvecklades i Japan. Tezuka inspirerades av ett flertal olika Disneyfilmer, men lade till ingredienser som konfliktfylld könsidentitet.

Omdöme
Jag känner mig kluven till Princess Knight. Jag trodde att jag skulle gilla serien mer än vad jag gjorde, med tanke på vilken klassiker den är och vad den har betytt för de japanska shoujoserierna historiskt sett. Å ena sidan är serien en fantastisk äventyrsserie som erbjuder flera spännande variationer på de klassiska prinsessberättelserna och en prinsessa som ofta kan ta sig ur knipa utan prinsars hjälp. Å andra sidan är seriens kvinnosyn emellanåt ganska nedslående.

Serien är tydligt inspirerad av äldre Disneyklassiker som Askungen, Snövit och Törnrosa, vars hjältinnor kan framstå som passiva i sin väntan på prinsen. Men till skillnad från dessa filmer, där hjältinnornas situation och problem ofta även påverkas av andra faktum att de är kvinnor (fattigdom och förtryck pga. girighet), bankar Princess Knight om och om igen in det faktum att Prins Safirs kvinnohjärta är källan till hens problem och hens manliga hjärta är källan till hens styrka. Män är starka. Kvinnor är svaga.

Mest talande är en scen där Safir, mitt i en duell som hen håller på att vinna med lätthet, helt plötsligt förlorar sitt kvinnohjärta och hux flux knappt kan hålla värjan framför sig längre. Detta trots att hen vanligtvis klarar av att ta sig ur farliga situationer utan att förlita sig på andra. Även om jag har förståelse för att serien skildrar värderingar mer typiska för den tiden då serien skrevs än nu, känns det som ett det påverkar serien negativt.

Om man bortser från ovanstående är Safir ändå en intressant hjältinna med många motsatser i sin personlighet och ett starkt sinne för rättvisa. När det väl kommer till kritan väljer hen alltid sitt kungarike över sin egen lycka, vilket gör hen till en sann sagohjälte/sagohjältinna i mina ögon. Det är även värt att påpeka att sagan om Safir är oerhört dramatisk och fantasifull, med sina tvära kast mellan bubblig lycka och djup förtvivlan och fantasifulla magiska inslag. Safir slåss mot onda häxor, lierar sig med pirater och duellerar skurkar på hästryggen. Det är inte svårt att förstå att denna serie har lästs av och inspirerat så många kvinnliga serieskapare som följt i Tezukas fotspår och skapat fantastiska äventyrsserier för unga, kvinnliga läsare.

Det är även intressant att se hur serien hanterar Safirs dubbla hjärtan och hur det påverkar hens könsidentitet. Safir identifierar främst som kvinna, men tvingas låtsas vara en man. Hen slits mellan två världar samtidigt som hen är utestängd från båda. Den kvinnliga sidan symboliseras av de överdådiga klänningarna och rosetterna som hen då och då väljer att klä sig i, och det är i denna mundering som hen vinner Prins Charmigs hjärta. Men det är hens manliga hjärta som gör att hen inte kan följa sina privata känslor. Safir grubblar ofta över om hen egentligen är kvinna eller man och serien skulle mycket väl kunna tolkas som en slags sagosymbolik för transsexuella män och kvinnor som befinner sig i en transitionsprocess samt för intersexualitet.

Om man tycker om Princess Knight och vill läsa en lite mer modern serie som inspirerats av den rekommenderar jag varmt Revolutionary Girl Utena (som finns som manga, anime och TV-serie). Andra serier med starka hjältinnor är Cardcaptor Sakura, Tokyo Mew Mew och framförallt Sailor Moon och Sailor V. För mindre psykologiserad crossdressing kan man läsa Hana Kimi och Angel Sanctuary. För en mer seriös berättelse om unga transpersoner rekommenderar jag med varm hand den lite modernare serien Wandering Son.

Länkar:
Kort sammanfattning av shoujomangans utveckling i Japan före och efter Princess Knight

Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev