Is This a Zombie? (manga)

Publicerad: Fredag, 12 oktober 2012, Skribent: Nahal Ghanbari, Betyg: 1
Av Shinichi Kimura

Gravt misslyckad härva om skolelev som blir en zombie, för att sedan råka stöta på en magisk flicka och överta hennes krafter. Osammanhängande, illa skriven och irriterande. En blandning av idisslat material och trosglimtar, som får recencenten att vilja klösa ut ögonen.


Gymnasiekillen Ayumi träffar en dag den rustningsklädde Eu, och trots att hon är stum får de igång en mycket lyckad konversation. Samma kväll råkar han ut för en livshotande olycka, men räddas av Eus krafter: hon visar sig vara nekromantiker, och han är nu en zombie. Men livet som ovanligt bibehållen zombie är helt OK, tills en monsterbekämpande galning i löjliga kläder dimper ner från skyn och råkar överföra sina krafter till berättelsens protagonist. Plötsligt är det monster, vampyrninjor, seriemördare och sexuella fantasier runt varje hörn, hur ska en stackars kille klara sig?

Kul att veta:
Baserad på Shinichi Kimuras light novel-serie med samma namn, finns det nu två animeserier, OVA avsnitt, en drama CD samt en handfull mangaadaptioner av Is This A Zombie? (Kore wa Zombie desu ka). Just denna är uppe i 6 volymer och ges ut på engelska av Yen Press.

Omdöme:
Allvarligt talat, går det att sammanfatta en recension med "Nej, bara nej"? Det övergår mig att detta hopkok av vansinne har fått det antal spin-offs den fått. Vad är det jag missar? Vilka är målgruppen? Inte är det jag iallafall, som inte ens kan dra på munnen över Ayumis löjliga fantasier, och som halvvägs igenom volym ett bara vill lägga ifrån mig den, då det känns som att jag sett tjejerna mellan benen oftare än i ansiktet. Zombier, demoner, magi, utomjordingar, och ändå sätts fokus på trosor. Målgruppen är kanske de vars underklädesfetisch är så dominerande att det inte spelar någon roll att hela historien, dialogen och karaktärerna är inkonsekventa upprepningar av bättre klichéer? Och jag är in till döden trött av porträtt av tonårstjejer som kallar folk för äckliga pervon när dessa stirrar, trots att de inte har kläder på sig. Du är naken på gatan, alla stirrar!

Det är väldigt sällan jag hittar en titel som är en sådan katastrofalt usel läsupplevelse som Is this a Zombie?. Jag medger att jag trodde den skulle vara illa genomförd när jag plockade upp den, och därav min nyfikenhet. Det är ju lite roligare om man får recensera varierat innehåll. Men att ha låga förväntningar kan ibland leda till positiva överraskningar, eller att man åtminstone är relativt förberedd på vad som skall komma. Det är inte fallet här, där det är skevt tecknat i allt utom när man zoomar in på trosor, alla figurerna är tråkiga puckon, och det faktum att man letar efter en seriemördare samtidigt som allt annat pågår är bara kaka på kaka.
Jag misstänker att idén är att kaoset och ecchin ska dra tills sig fans av serier som Puni Puni Poemi, men får mig osökt istället att tänka på den fruktansvärt intetsägande Q-ko-chan, och i likhet med den senare är Is This a Zombie? inte en serie jag kan eller vill rekommendera.

För dem som ändå förgås av olidligt intresse eller gillar underkläder (jag menar, varför inte, alla har sin nisch) så har serien stämplats med en "parental advisory" etikett och är inte för yngre läsare.

Kommentarer

Tecknade serie-toppen

Prenumerera på våra nyhetsbrev