Castle Mango (manga)

Publicerad: Torsdag, 13 december 2012, Skribent: Nahal Ghanbari, Betyg: 3
Av Muku Ogura och Narise Konohara

Mysig yaoi som med värme porträtterar både osäkerheter som driftighet, och sätter fokuset på känslor och ögonblick snarare än passion.


Gymnasieeleven Yorozus familj äger ett kärlekshotell, och den unika inredningen till trots, har affärerna gått långsamt på sistone. Därför borde han bli glad när buttre porrproducent Togame bestämmer sig för att spela in sin serie filmer på hotellet. Men Togames sporadiska umgänge med Yorozus lillebror väcker misstankar: vad vill egentligen en vuxen man få ut av en vänskap med en högstadiepojke?
Yorozu går till extrema längder för att sätta stopp för vad han tror är en ohälsosam relation, men inser ganska snabbt att han hamnat i ett helt eget tilltrasslat förhållande.

Kul att veta:
Muku Ogura har även skrivit Secrecy of the Shivering Night, medan Narise Konohara sam-skrivit About Love tillsammans med Tomo Ootake.

Ett kärlekshotell, love hotels, är platser vars primära syfte är att kunder ska kunna boka in sig några timmar för att få en ostörd plats att ha sex på. Konceptet har bland annat fått ett dåligt rykte då det tidvis använts av prostituerade för att enklare kunna utföra sin affärsverksamhet.

Omdöme:
Det ligger något väldigt ömsint över Castle Mango; det finns i Yorozus syn på hotellet som han både älskar och skäms för, det syns i Togames tveksamheter kring deras förhållande och i tillbakablickarna som färgar hans sätt att vara kring andra. Mest av allt tycks mig ömheten finnas hos skaparna i relation till sitt verk, det känns att de bryr sig om Castle Mango, om dess protagonisters liv och beslut och om läsarens upplevelse.
Det är enkelt och ser bra ut, även om mängden bakrundsschabloner och platta paneler alltid drar ner något på helhetsintrycket. Serien börjar stabilt och efter första volymen känner jag inte bara att jag är nyfiken på fortsättningen, men också att den har potential till att bli bättre. Det här är en romantisk manga, där man stilla utforskar ny kärlek, svartsjuka och självkännedom. Att den mer relationssugne av paret är den surmulne Togame, går snyggt emot fördomen att porr bara är en kall och känslolös bransch, men jag själv gillar att just den aspekten hålls i bakgrunden och refereras till endast då och då, till förmån för att man ser mer karaktärsinteraktion och utveckling i dialog.

Castle Mango handlar om att man ska våga satsa; på drömmar andra inte tror på, på relationer man inte vågar erkänna att man vill ha. Den känns oskyldig men inte naiv, vilket jag tyckte om. Förlaget rekommenderar den från äldre tonåren och uppåt.

Kommentarer

Tecknade serie-toppen

Prenumerera på våra nyhetsbrev