Tecknade serie-toppen

Beast & Feast (manga)

Publicerad: Fredag, 21 september 2012, Skribent: My Bergström, Betyg: 3
Av Akira Norikazu

En överarbetad polis möter en stilig yakuza som han kände i sin ungdom, varvid maffiakrig och förbjuden kärlek uppstår. Med många explicita sexscener och förvånansvärt genomtänkt story är detta definitivt en serie för vana yaoiläsare som gillar lite hårdare serier.

Polisen Kazuha är en riktig arbetsnarkoman som lever för jobbet och aldrig skulle tumma på sin integritet… tills han stöter på Hyodo, en gammal klasskamrat, i samband med en utredning. Hyodo har gått från att vara simpel underhuggare i en maffiaorganisation, till att bli en av deras högst uppsatta medlemmar. När Kazuha hamnar i knipa är det till hans förvåning Hyodo som räddar honom. Frågan är bara om han kanske snarare har hamnat ur askan i elden.

Kul att veta
Akira Norikazus serier har länge varit populära inom yaoifandom och eftersökta i översättning, men utgivningen av serierna har varit problematisk, då det första förlaget att licensiera serierna för utgivning, Dramaqueen, hade stora problem med ekonomin. Men nu har Digital Manga Publishing gett ut Beast & Feast, medan Viz ska ge ut Honey Darling under året, så framtiden ser ljus ut för Norikazufans.

Omdöme
Beast & Feast är till att börja med exakt den sortens serie man skulle kunna förvänta sig utifrån titeln, men höjer sig förvånansvärt efter första kapitlet. Serien, som åtminstone till en början inte lägger någon större tonvikt på själva berättelsen, inleder med förbjuden kärlek och oemotståndlig passion. Men en bit in i serien inser författaren uppenbarligen att det kanske behövs en sådan, varvid serien blir betydligt bättre.

För den yaoifantast som uppskattar berättelse om yakuza (japansk maffia) är Beast & Feast ett bra val, eftersom Norikazu använder konceptet för att komplicera och fördjupa romansen i berättelsens centrum. Jag blev överraskad av hur bra resultatet blev, eftersom jag tyvärr är alldeles för van vid att den här sortens berättelsekoncept i romantiska serier tenderar att stanna på en gimmicknivå.

Serien är mer än något annat mycket vältecknad, med attraktiv och distinkt karaktärsdesign och tjusigt användande av skuggor och svärta i berättelsens mörkare partier. Jag önskar dock att berättelsen hade varit lite mer proportionerligt invävd i serien som helhet. Som det är nu får jag intrycket att Norikazu börjar med att etablera ett kärlekspar för att se om läsarna uppskattar premissen, varefter hon först därefter skriver en tillhörande berättelse. Det kan i och för sig mycket väl vara hennes redaktörer som uppmanat henne att återvända till ett par oväntat populära figurer för att expandera berättelsen om dem. Om detta kan jag bara spekulera.

Serien passar för lite äldre läsare, då den hör till de mer explicita yaoiserier som getts ut på engelska och innehåller ett par sexscener där den ena partnerns samförstånd inte har getts tydligt. Om man har låg toleranströskel för det bör man nog undvika serien.

Uppskattar man intriger om yakuza i sina yaoiserier rekommenderar jag även yaoiklassikern Kizuna, som räknas som den ultimata yakuzayaoin. I övrigt tror jag att Beast & Feast kommer att uppskattas av läsare som gillar lite hårdare yaoi, som exempelvis Ayano Yamanes Finder och Youka Nittas olika serier.

Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev