Veckans böcker

Publicerad: Fredag, 12 januari 2018, Skribent: Gunilla

Veckans stora nyhet är förstås Elysium Fire, Alastair Reynolds nya bok som plockar upp tråden från The Prefect (utgiven på nytt under titeln Aurora Rising). Det var en välskriven rymddeckare som utspelades i Alastair Reynolds fascinerande Conjoiner/Demarchist-universum. Bägge böckerna utspelas i Glitter Band, en samling rymdstationer och minivärldar i omloppsbana kring planeten Yellowstone. Ordningen i Glitter Band upprätthålls av Prefekter, som har drakoniska rättigheter och kan vara påfallande hänsynslösa. I början av Elysium Fire råder oro i Glitter Belt, där stationer har börjat begära utträde ur samväldet. Samtidigt inträffar en serie mystiska dödsfall.

Binti: The Night Masquerade av Nnedi Okorafor är också en fortsättning. Den avslutar trilogin om den afrikanska flickan Binti som reser ut i rymden för att studera och kommer hem till en konfliktfylld verklighet.

En efterlängtad titel är Senlin Ascends, ångpunk från en värld där Babels torn är ett mäktigt landmärke dit ett ungt par lockas av löften om storslagna upplevelser och råkar väldigt illa ut. Uppföljaren Arm of the Sphinx kommer redan i april i år.

Miranda and Caliban återberättar historien från Shakespeares Stormen på ett nytt sätt. Jaqueline Carey ger oss Shakespeares Stormen ur en ny vinkel och visar läsarna den ömhjärtade, lydiga dottern Miranda som älskar sin far men lider av ensamheten. Och Caliban, den udda, förvildade pojken förslavad av Prosperos magi. Dessa två hittar tröst i varandras sällskap och kämpar under Prosperos svartsjukt vakande öga mot okunskapen som hämmar dem.  (För en annan skojig version av Stormen rekommenderas Margaret Atwoods Hag-Seed).

Mer litterär fantasy – närmare bestämt en metalitterär ungdomsbok av tyska Mechtild Gläser. Die Bushspringer, som romanen heter på tyska, har nu kommit i engelsk översättning som The Book Jumper. Det handlar om tyska Amy som flyttar till Skottland med sin brittiska mamma och upptäcker att hon har förmågan att kliva in i böcker och träffa karaktärerna som bor där. Läs ett utdrag ur boken här.

Och till sist ännu en ungdomsbok, i rymden den här gången. Gemina är andra delen i den romantiska rymdoperan som började med Illuminae och berättades som en "klippbok" genom epost, filer, intervjuer och andra källor. Gemina är skriven poå samma sätt, men med nya huvudpersoner.

 

 

 

 

 

 Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.