D&D-klasser i böckernas värld

Publicerad: Fredag, 12 juni 2020, Skribent: Gunilla Jonsson

Visst fanns både barder, tjuvar och paladiner i litteraturen innan rollspelen kom in i våra liv, men något hände med fantasyn när Dungeons & Dragons slog igenom i slutet av 70-talet. Det var enkelt att använda den egna rollfiguren som inspirationsskälla. Elizabeth Moons Paksenarrion (typisk paladin) föddes enligt uppgift ur D&D och flera spelvärldar, som Steven Eriksons Malaziska imperium och Raymond E Feists Midkemia är från början rollspelsvärldar.

Vi är många som ser fram emot Baldur’s Gate III, kanske genom att spela Descent into Avernus, och som har låtit oss inspireras av roliga oneliners och dråliga situationer i Critical Role. Men att hitta en bra roll för eget spelande är inte alltid så lätt. Förlagor från böcker kan vara en hjälp. Böcker från Dungeons & Dragons kampanjvärdlar, särskilt Forgotten Realms, är förstås en bra inspirationskälla. Men att gå till annan fantasy, eller till och med sf, kan vidga blicken för vad som är möjligt. Själv plockade jag flera av mina första rollfigurer hämtade jag rakt av ur C J Cherryhs böcker. Här följer några förslag med utgångspunkt från grundklasserna fighter, rogue, wizard och cleric. Nästa vecka tar jag en titt på paladiner, rangers, munkar, barbarer och barder.

FIGHTER (“A master of martial combat, skilled with a variety of weapons and armor”)

KATSA från Graceling av Kristin Cashore
Katsa har kunnat döda män med sina bara händer sedan hon var åtta. Hon är en Graceling, en av få människor som föds med en extrem förmåga. Hon är släkt med kungen och borde därför kunna leva ett gott liv, men eftersom hennes talang handlar om att döda tvingas hon bli kungens förkämpe. Hon är en plågad ung människa som har svårt att hålla sina känslor i styr.

MONZA MURCATTO från Best Served Cold av Joe Abercrombie
Kvinnan som efter de städer hon krossat kallas The Snake of Talins och The Butcher of Caprile har nu sju män på sin dödslista, och tänker inte vila förrän de är strukna allihop och hon har hämnats sin bror. Hon samlar på sig en märklig skara allierade - en barbar från Norden som försöker bli en bättre man; en ex-fånge som är besatt av siffror och tärningar; en torterare; en giftblandare och en försupen legosoldat som skulle kunna tävla med varandra i opålitlighet och brist på lojalitet. Alla bokens huvudpersoner passar bra som rollfigurer – nordmannen Logan är en fantastisk barbar! Läs mer om Abercromies grimdarkfantasy här.

RINGIL ESKIATH från The Steel Remains av Richard Morgan
Krigshjälten från Gallows Gap var avgörande när de mänskliga länderna räddades undan "de fjälligas" arméer. Nu berättar han krigshistorier på ett värdshus i en by långt från huvudstaden och politiken. En dag dyker en dam med stort följe upp i den lilla byn. Det är Ringils mor. Hon behöver hjälp, och har ingen annan än sin son att vända sig till. Ringil återvänder motvilligt till Trelayne, där han såg sin älskare avrättas för "sodomi" på brutalast tänkbara sätt och där hans hatade far finns. En brutaliserad och blasé krigare för grimdarkkampanjer. Läs en presentation av boken här.

ROGUE (”A scoundrel who uses stealth and trickery to overcome obstacles and enemies”)

CELAENA SARDOTHIEN från Throne of Glass av Sarah J Maas
Alla rogues är inte mördare, men backstabbing är onekligen en väldigt viktig egenskap för klassen. I Celaena har Maas skapat en synnerligen kompetent mördare, med den rätta tragiska bakgrunden och en hemlighet som avslöjas längre fram i handlingen. Den tränade mördaren Celaena avtjänar ett straff i Endoviers saltgruvor och erbjuds en väg ut ur fångenskapen. Hon ska representera en prins i en strid på liv och död.

KYLAR STERN från The Way of Shadows av Brent Weeks
För Durzo Blint är lönnmordet en konstform och själv anses han vara stans störsa soloartist. Gatpojken Azoth har haft det svårt att hanka sig fram och tar aldrig överlevnaden för given. Däremot är han riskbenägen nog att gå i lärlingskap hos Durzo Blint, men för att bli godkänd måste han skapa sig en ny identitet. Han blir Kylar Stern, och är snart skicklig nog att mäta sig mot sin mästare. Weeks böcker om Kylar Stern inledde en våg av lönnmördarfantasy, men först är som bekant ofta bäst.

LOCKE LAMORA från The Lies of Locke Lamora av Scott Lynch
“Locke Lamora's rule of thumb was this: a good confidence game took three months to plan, three weeks to rehearse, and three seconds to win or lose the victim's trust forever. This time around, he planned to spend those three seconds getting strangled.” Böckerna om gentlemannabastarderna från den vindlande storstaden Camorr är kanske den bästa skojafantasy som har skrivits. Läs mer om Locke Lamora här.

Ta också en titt på antologin Rogues, med noveller av de största fantasyförfattarna och rogues i alla huvudroller.

WIZARD (“A scholarly magic-user capable of manipulating the structures of reality”)

GED från A Wizard of Earthsea av Ursula K LeGuin
En klassiker! Ön Gont är en stormhärjad klippa i Nordhavet, berömd för sina trollkarlar. Sparvhök heter en av dem, en stolt och enstörig pojke som törstar efter kunskap, och han ska bli störst av dem alla. Men han använder sina krafter för tidigt och ovist. Av högmod kallar han upp en skugga från dödsriket och måste fly från dödsskuggan, ända tills han inser att bara han själv kan förgöra det onda, genom att slutföra det han påbörjat och ge skuggan ett namn.

PUG från Magician: Apprentice av Raymond E Feist
Pug kom till skogen vid stranden av Kingdom of the Isles för att studera hos mästermagikern Kulgan. Hans mod vann honom en plats vid hovet och en vacker prinsessas hjärta. Men Pugs underliga magi skulle en dag komma att för alltid ändra två världars öden. För mörka varelser från en annan värld har öppnat ett gap i rymdtidens materia för att åter starta det uråldriga kriget mellan ordning och kaos. Feists värld Midkemia var från början en rollspelsvärld, och Pug är en bra förebild för en wizard. Annars liknar böckernas trollkarlar ju oftare sorcerers eller warlocks.

SHALLAN DAVAR från The Way of Kings av Brandons Sanderson
Sanderson är en mästare på att skapa roliga magisystem, och därmed också magiker. Den unga kvinnan Shallan utvecklas i serien Stormlight Archives till en mäktig ”surgebinder”. Hon är en magiker inriktad på efterforskningar, nyfiken på hur världen är funtad.

CLERIC (“A priestly champion who wields divine magic in service of a higher power”)

HRATHEN från Elantris av Brandon Sanderson
Hraten är berättelsens skurk, men vilken skurk! Han är en krigarpräst från Fjordell som anländer till huvudpersonen Sarenes rike Arelon. Hans uppdrag är rakt med ändå svårt: konvertera befolkningen till Fjordells religion inom tre månader, annars kommer Arelon att invaderas och den förstockade befolkningen summariskt att slaktas. Läs mer om Elantris här.

RASEED BAS RASEED från Throne of the Crescent Moon av Saladin Ahmed
Adoulla är den siste äkte ghul-jägaren - åtminstone om man frågar honom - men nu är han gammal och trött. Några skulle kanske rentav säga cynisk. Hans lärling, den fromme Raseed, är dock mycket mer passionerad när det kommer till att ha ihjäl monster. De träffar Zamia, en hamnskiftande krigarflicka som jagar ghuls av en egen anledning: hämnd. Läs mer om boken här.

AURAYA från Priestess of the White av Trudi Canavan
Auraya räddade en by från att förstöras och utnämndes till Vithetens prästinna. För att accepteras i sitt nya ämbete måste hon genomgå ett antal unika prövningar. Vänskapen med en Drömvävare, en medlem av en gammal kättersk sekt av magiker och helare, hotar att förstöra Aurayas framtid innan den ens har börjat. Ödet leder henne också på konfrontationskurs mot en mäktig och mystisk trollkarl som kämpar för att helt utplåna Vitheten.

Fortsättning följer nästa vecka, med tips på fler klasser!

Gunilla


Kommentarer

Nyhetsbrev