Årets bästa manga

Publicerad: Onsdag, 30 december 2020, Skribent: Gabriella Gomez

Att kora årets bästa manga är nästan lika svårt som att plocka årets bästa roman, med tanke på utbudet och spretigheten. Det blir ännu lite knepigare att många mangaserier fortsätter över flera år, med en popularitet och även styrka i berättelse och bild som kan variera flera gånger.
Ska vi helt bortse från våra otvetydiga läsarfavoriter Demon Slayer Kimetsu no Yaiba och My Hero Academia, bara för att de började 2016 resp 2014? Det var ändå i år som Demon Slayer dominerade inte bara hos oss, utan också tog över japanska Oricon-listan med försäljningsrekord för ALLA volymer (utom sista, som kom i december). Det går ju faktiskt inte, så vi lyfter en skål till årets populäraste manga hos alla ni som besöker oss!
Men sedan går vi in i favoriterna bland oss bokhandelsnissar, och här delar vi upp det i några kategorier.

Bästa pågående manga

A Man and His Cat får definitivt flest röster av SF-bokhandelns katt- och mangaälskande personal, för mysigaste och mest hjärtknipande serie som började komma på engelska i år! En ensam änkeman och en ”ful” katt som ingen velat ha finner varandra, och blir vänner. Igenkänningshumor för kattägaren och en lisa för själen för alla som känner sig lite nere och ensamma detta märkliga år.

The Witch and the Beast som dök upp i oktober är mörk fantasy i modern europeisk miljö. Den tar den klassiska bilden av häxjakten till en helt ny nivå med spännande och unika karaktärer med gripande historier, och håller dessutom ett skönt tempo. Grymt illustrerat också!

Bästa avslutade/oneshot manga

No Longer Human av Junji Ito baserad på Osamu Dazais stora roman ”Ningen Shikkaku”, är oerhört tung läsning, men väl värd mödan. Existentiell ångest, svärta och den deprimerade själens avgrunder utforskas med Itos sedvanliga känsla för att fånga inre smärta i bild. En av de få manga som recenserats på svenska mainstream-kultursidor!)

Ping Pong är en ovanlig sportmanga, gjord av skaparen till den absurda klassikern Tekkon Kinkreet. Utgiven på engelska i ett stort format i två band, är läsupplevelsen mer underground-serie än shonen eller shoujo-manga, även om basen i berättelsen har ett välbekant upplägg: Två barndomsvänner spelar ping pong, en med naturgiven talang och den andra med drömmar om att bli proffs. Håller vänskapen eller förstörs den av rivalitet? Men bilderna, svärtan och berättelsegreppen gör den här serien till något helt eget.

Vår tredje favorit är också tung (det är en slump, vi lovar), men ack så bra! My Broken Mariko är en hjärtskärande roadmanga om Tomoyo som vill ge sin döda vän en sista värdig vila. Otrolig debut, och en sällan skådad styrka i en enda ”dubbelvolym”.

Bästa yaoi & yuri

Given är en BL-manga som varit så populär inte bara hos oss, att förlaget haft svårt att hålla den på lager! Välförtjänt tycker vi, då denna dramaserie om medlemmarna i ett skolband och deras livsöden är väldigt läsvärd, med välbehövliga nyheter gentemot de BL-stereotyper vi är vana vid.

Våra yuri-läsare har plockat två favoriter: Mysiga slice-of-life romansen Our Wonderful Days har inte superdynamisk handling, men väldigt skön stämning och är en riktigt värmande romans. Mer dramatisk är Goodbye, my Rose Garden, som utspelas i 1900-talets England. En kammarjungfru ombeds mörda ladyn av henne själv, men börjar i stället utveckla känslor. Vackra bilder och intressant intrig!

Bästa manga på svenska

Finns det fortfarande? Ja, om än i liten skala! I år fick vi inga nyheter av japanska skapare, men dock två väldigt bra (och olika) titlar av svenska mangatecknare.

Åsa Ekströms Mitt liv i Japan är en självbiografisk strippserie om att leva och verka i Japan som serietecknare. Kulturkrockar, olika seder och för- och nackdelar med att ”leva drömmen” är temat i denna fint översatta och omredigerade boken som samlar det bästa ur Åsas första japanska två album – för ja, serien kom först ut på japanska.

För den yngre publiken, är Joakim Wallers Penguin Rumble vol 4 ett välkommet tillskott på mangahyllorna. Magiska talande djur, skojiga äventyr och tilltalande bildspråk passar denna serie utmärkt för alla mangaälskare i alla åldrar. Det är seriens sista del, och vi tycker den avslutar det hela mycket väl!

Serier som håller än

Två långkörare som bara blivit bättre under de delar som kom ut under året är Jojo’s Bizarre Adventures, som allt fler av oss har blivit omvända till: en unik och märklig stil (dessa poser!), en lång familjehistoria, groteska ondingar och spänning som hållit sedan 1986 och bara blir bättre! Vi älskar också historiska action-äventyret Golden Kamuy, om guldjakt bland ainu-folken på Hokkaido, med alla dess absurda B-filmsblinkningar, mat- och överlevnadslektioner och skruvade humor. Obs, ingen av dessa serier är för yngre läsare, då det förekommer rätt mycket våld i dem.

Gabriella, med hjälp av hela personalstyrkan


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev