Bokrea = Bokfest

Publicerad: Måndag, 19 februari 2024, Skribent: Linnéa

Nu är det äntligen dags för den bästa bokhögtiden, bokrean! Tisdagen den 20/2 öppnar våra butiker redan kl. 8.00 för att ge fler chans att besöka rean innan jobbet eller skolan. Vi ser fram emot att, som tidigare år, få välkomna alla förväntansfulla kunder som tålmodigt köar i såväl regn och rusk, som snö och kyla, för att få vara bland de första att plocka på sig från rean.  

När dörrarna slås upp kl. 8.00 möts de första kunderna av högar med böcker och förmodligen även av en något nyvaken personal med en kaffemugg i handen. Vi har valt ut tusentals titlar, som vi rear ut för att ge plats åt nyheter. Utbudet av rea-titlar kan skilja sig en hel del mellan de olika butikerna och vår försäljning på sfbok.se. Medan det av vissa titlar kan finnas större högar, kan det av andra finnas ett enstaka exemplar, så tvekar du för länge kan boken, vipps, vara såld. 

Efter att under många år ha jobbat under bokreans tidiga morgnar är det främst den speciella stämningen jag gillar. Trots att alla är lite stressade och vill hinna fram först är det inga vassa armbågar eller bråk. Det är snarare en känsla av att vilja gratulera den andra kunden som lyckades få fatt på ett sådant fynd. Det är en fest där alla delar samma intresse, stämningen är god och ingen pratar med någon annan. Det kanske inte låter som hur en fest brukar gå till, men en riktig bokfest är, som jag ser det, en fest där alla läser eller där alla står på en liten yta och plockar på sig bok efter bok och fyller sina varukorgar med en känsla av gemensam triumf i luften. 

En kundkorg är fylld, vad gör jag nu? En hjälpsam personal kommer fram med en till kundkorg, men vad ska jag göra med den jag redan fyllt? Ställer jag den åt sidan så ingen snubblar på den eller vaktar jag den som en drake vaktar sin skatt trots att det saktar ner insamlandet av fler böcker? Det är i alla fall hur jag föreställer mig att kunder tänker när de står vid sin fulla korg och ser sig omkring efter en lösning. Kanske är det bara jag som har stått med de tankarna. Du kanske snarare ser dig som en arkeolog som grävt fram gömda skatter eller en äventyrare som upptäcker nya områden. 

Oavsett om du är en av dem som köar vid öppning, kommer till butikerna en vecka senare eller handlar på vår hemsida så finns det gott om guldkorn för alla inom våra favoritgenrer SF, fantasy, skräck, comics och manga. Välkommen in!  


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev