Whichwood

Publicerad: Torsdag, 9 november 2017, Skribent: Claudia Moraga Gullstrand

I Whichwood dyker vi tillbaka in i världen Tahereh Mafi målade upp så väl för oss i Furthermore, men i denna persiska saga hamnar vi istället i Whichwood och besöker flickan Laylee, som är en mordeshoor - en person vars jobb är att ta hand om och tvätta de dödas kroppar för att hjälpa dem vidare till Otherwhere.

Whichwood är perfekt läsning för november - den är otroligt atmosfärisk och har en isig känsla över sig. Att det är vinter i själva boken också är även något som försvårar Laylees redan svåra jobb avsevärt. Hennes kropp och hälsa hänger inte med i det tunga jobbet som hon måste ta hand om ensam, då hennes mamma är död och hennes pappa galen. Allting ser helt enkelt väldigt mörkt ut, och när några främlingar praktiskt taget bjuder in sig själva i hennes liv blir allt ännu värre.

Mafi skriver både vackert och underligt, något som passar tonen i Whichwood perfekt. Hon lyckas skriva om allvarliga ämnen som ensamhet, ansvar och att misslyckas utan att göra det varken för dystert eller tråkigt. Detta är trots allt samma värld som Furthermore utspelar sig i, vilket betyder att nonsens och färggladd magi kommer att värma ditt hjärta.

På tal om Furthermore, så är det värt att nämna att även om en inte behöver läsa den första boken för att förstå sig på Whichwood, så skulle jag definitivt rekommendera det. Det fanns saker som en kanske inte hade uppskattat lika mycket om en inte kände till världen, magin och karaktärerna lite innan - personligen älskade jag hur de två böckerna kopplades samman, även om Whichwood var snäppet vuxnare än sin föregångare. Det skulle jag tro beror mycket på Laylee, som är en tragisk men stark karaktär, tvingad att växa upp alldeles för snabbt.

Whichwood är en bok som kommer att funka för läsare i alla åldrar. Den påminner om saker som alla kan behöva påminnas om emellanåt - helt enkelt väldigt mysig läsning som passar perfekt med en kopp te och värmde upp mig ordentligt i det kalla vädret.

Claudia


Kommentarer

Nyhetsbrev