Thief’s Magic

Publicerad: Söndag, 1 juni 2014, Skribent: Lillie Klefeldt
Trudi Canavan byter från episk fantasy till steampunk
Thief's Magic är den första delen i Trudi Canavan fantasybokserie Millennium’s Rule. Här tar Trudi Canavan ett steg från hennes vanliga världar och in i en ny väldigt steampunkinspirerad sådan.

Här får möta Tyen, en elev vid det största universitet i staden Palga, som vid en expedition till Mailand hittar en bok. Tyen studerar till magikerarkeolog och har gjort mycket efterforskningar kring en särskild krypta. Mailand påminner mycket "Konungarnas Dal" och i kryptan Tyen så länge velat besöka, hittar han i stället för en enastående upptäckt, bara ett lik och en bok. Hans expedition tvingas snabbt fly då lokalbefolkningen upptäcker dem och Tyen tar boken och springer. Boken visar sig inte vara en vanlig bok, utan den är skapad för över tusen år sedan av en av de mest kraftfulla magikerna genom tiderna. Han skapade boken av en av sina närmaste, sidorna och omslaget är gjort av hennes skin och sidorna hopbundna med hennes hår, dessutom läser hon tankarna på alla som rör vid henne. Hennes namn är Vella, och hon sitter på all kunskap som alla som tidigare rört vid henne har haft, och är villig att dela med sig av.

Tyen börjar snabbt se henne som en individ i stället för ett ting och bävar för att behöva lämna över henne till akademin av rädsla för att de kommer anse att hon är för farlig och måste låsas in. Samtidigt berättar hon för honom att värden som han känner till bara är en i mängden och det de lärda vet om magi är helt fel. Tyen bestämmer sig för att rätta hennes teorier och visa henne hur värden egentligen ser ut. Men ju mer han visar och hon berättar desto mer börjar han tvivla på allt han lärt sig.

Som läsare får man följa med duon som på ett naturligt sett ger en insyn i hur Canavans värld är uppbyggd, med enastående maskiner drivna av magi, och hur dess invånare missbrukar magin och på så vis gräver sina egna gravar. Senare i boken bekräftas även Vellas vetskap om andra värdar, när vi även får följa med karaktärer som inte är en del av Tyens värld. Eller är de? Och är Vella så farlig att hon borde låsas in?

Trudi Canavan är född i Kew, nära Melbourne i Australien. Hennes första bok Magicians Guild kom 2001 i Australien, och de andra två delarna i trilogin kom sedan i snabb takt. Under 2004 kom sedan trilogin till USA och Storbritannien, och blev en stor succé. Det har sedan dess kommit ett flertal framgångsrika böcker från Trudi, Även om den nya serien är något helt annat än hennes senaste serie, så har hon inte helt stängt dörren till Black Magician-världen. Det kan mycket väl komma mer där i framtiden. Den som inte kan få nog av Trudi, kan med fördel kasta sig över hennes Dr Who-roman Salt of the Earth. Den finns dock för närvarande bara som e-bok.

Trudi Canavans hemsida
En wiki-sida om Canavans böcker
En intervju med Canavan


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev