The Shadow of What Was Lost

Publicerad: Tisdag, 22 november 2016, Skribent: David

James Islington har uppenbart läst och gillat Robert Jordan, Brandon Sanderson och Patrick Rothfuss. Hans The Shadow of What Was Lost känns ganska mycket som en samling av de vanligaste fantasyingredienserna, på gott och ont. Men långsamt nystas trådarna upp, och framåt halvlek drämmer Islington på med lite välbehövligt nyare idéer.

Huvudpersonen, Davian, startar sin vandring genom historien på en trollkarlsskola, där han har ångest över examensprovet som närmar sig. Han vet att han inte kommer att klara det. Magin kommer inte till honom som den borde. Om han misslyckas kommer han att berövas den magi han har och kastas ut ur skolan. Men det visar sig såklart att han bär på en annan typ av magi som har varit försvunnen sedan det stora kriget någon generation tidigare. Det gör Davian till en bricka i ett större spel. Med på resan ansluter ett gäng medmänniskor med olika förmågor och agendor, oklart vilka Davian kan lita på och inte.

Det här är en bok för er som trivs med de klassiska fantasyklichéerna och inte räds en författare som vältrar sig i dem. The Shadow of What Was Lost är ursprungligen en självpublicerad bok som blev så populär att förlaget Orbit plockade upp titeln och gav ut den, precis som de plockat upp Dalglish A Dance of Cloaks och Sullivans The Crown Tower tidigare. Kul att förlaget är med på noterna och snabba att plocka upp lovande förmågor.

Islington använder sig av ett rakt och modernt språk och slösar inte mycket tid på naturbeskrivningar, utan koncentrerar sig på att driva handlingen framåt. Ibland blir det lite väl sparsmakat med adjektiven, och de olika städerna och områdena flyter ihop efter ett tag när de inte beskrivts tillräckligt för att särskilja sig från varandra. Det känns även om att Islington lägger det mesta krutet på själva intrigen och att få ihop påsen så gott det går i slutet av boken, på bekostnad av personporträtten. Alla figurerna talar på samma sätt och är rätt tunna. Men det kan jag leva med när berättelsen väl fångat mig.

David

James Islingtons hemsida: http://www.jamesislington.com/

James Facebook: https://www.facebook.com/James-Islington-754126411295968/

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev