The Lady of the Lake

Publicerad: Onsdag, 15 mars 2017, Skribent: Levyn

Nu, 18 år efter att originalet först publicerades på polska, får de av oss som läst böckerna om Geralt på engelska äntligen läsa upplösningen i sagan om the Witcher. Har du, som jag, spelat något av spelen vet du redan hur den här berättelsen slutar, men att till slut få läsa boken var en fantastisk upplevelse.

Boken börjar med att en riddare hittar Ciri simmandes i en sjö; hans namn är Galahad, och han är genast övertygad om att Ciri är den mytomspunna Lady of the Lake. När hon har slagit fast att hon inte tänker ge honom något svärd, övertygar han henne att berätta sin historia. Någonstans i framtiden följer vi en ung kvinna, som studerar legenden om Ciri och Geralt tillsammans med Lady of the Lake. Hon drömmer om avsnitt ur berättelsen, och det är så vi får följa karaktärerna genom berättelsens upplösning.

Precis som en sista bok i en serie ska göra, så får vi alla lösa trådar hopknutna. Hur gick det för the Lodge of Sorceresses? Varför vill kejsaren av Nilfgaard egentligen ha tag i Ciri? Kommer Geralt och Yennefer hitta varandra, och Ciri, igen? Och har du spelat det tredje spelet får du även veta hur och var Ciri träffade Avallac’h och Eredin, och varför den senare jagar henne i spetsen av sitt Dearg Ruadhri, i spelen översatt till the Wild Hunt. Har du kanske funderat över vad som hände med olika personer från de tidigare böckerna, så får vi möta Jarre igen, och får reda på vad han gjort sedan Ciri lämnade Meliteles tempel.

Allt som allt så knyts historien ihop på ett sätt som passar den genomgående tonen i böckerna, med ett någorlunda öppet slut – något som spelutvecklarna använde till sin fördel. Är du sugen på mer? Utöver de
fem böckerna i serien och de två novellsamlingarna, finns det även ett par seriealbum från Dark Horse och en konstbok som heter The World of the Witcher. Har du inte spelat spelen, så kan det vara en idé när du väl läst klart den här boken, eftersom det första spelet tar vid något år efter bokseriens slut. Det ryktas även om en ny spelfilm, med regissören av spelens cinematics i spetsen. Nästa år ska även Season of Storms äntligen komma på engelska, en så kallad midquel som utspelar sig mellan The Last Wish och Blood of Elves.

Utöver dessa finns det även ett brädspel, och numera finns kortspelet Gwent, från det senaste spelet, att spela online. Berättelsen må ha tagit slut, men än finns det mycket kvar att utforska för de av oss som inte fått nog av Sapkowskis värld!

Levyn


Kommentarer

Nyhetsbrev