The Fall of Gondolin

Publicerad: Onsdag, 14 november 2018, Skribent: Shpend

Allting började i en militärbarack år 1917.

En 25-årig brittisk löjtnant, tillbaka från fyra hårda månader i Sommes smutsiga skyttegravar och fortfarande febrig, satte sig ned en dag för att skriva. Efter ett tag hade han författat en kort berättelse om en praktfull, vacker stad byggd i en dal, omgiven av bergskedjor och dold för världen och gudarna. Om hur ondskans krafter orcher, drakar, och skräckinjagande balrogs med brinnande svärd och piskor—infiltrerar staden för att brutalt tvinga ned den och dess invånare på sina metaforiska knän.

Berättelsen unge Tolkien skrev under sin konvalescens var en tidig version av The Fall of Gondolin, den kanske allra första nedskrivna myten i det legendarium som med The Hobbit, The Silmarillion och framförallt The Lord of the Rings, bara 50 år senare skulle ha omdefinierat en hel genre och lämnat en permanent stämpel efter sig i litteraturhistorien.

Det är därför passande att hans son nu, nästan 100 år efter Tolkien först skrev ned berättelsen om staden Gondolins fall, har sammanfattat dess olika versioner och utkast i ett försök att kartlägga hur myten förändrades och utvecklades under sin fars liv—hur den anpassades för att passa in i resten av mytologin han spenderat sitt liv med att bygga upp i takt med att den blev större och mer komplex.

Likt förra årets Beren and Luthien är The Fall of Gondolin alltså en litteraturstudie av ett viktigt och älskat verk inom Tolkiens legendarium där man får läsa fyra versioner av samma berättelse, lika till sin kärna, men drastiskt annorlunda i detaljerna. Christopher Tolkien tillför även mellan varje iteration intressanta tankar och kommentarer kring sin fars verk, vilket gör boken till en absolut fröjd att läsa om man är ett inbitet fan av allt allting som har med Midgård och Sagan om Ringen att göra.

Med uppemot 1,3 miljoner dödsoffer var slaget vid Somme vidrigt, smutsigt, och synnerligt dödligt—men om det finns någon ljusglimt bland röken och krutet och lukten av rost, så är det att en ung, 25-årig löjtnant lyckades ta allting han upplevde under slagets fyra månader och kanalisera det i The Fall of Gondolin, ett verk som skulle visa sig vara grunden till en av de allra mest älskade fantasyhistorier i människans historia.

Shpend Berisha


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev