The Deathless

Publicerad: Måndag, 2 juli 2018, Skribent: Ylva Petersen

Ingen lever för evigt! Förräderi hotar den odödliga klanen Sapphire och människans kamp mot demonerna. Låter det som en traditionell fantasy? Inte i händerna på författaren Peter Newman.

Peter Newman har tidigare skrivit 3 böcker: The Vagrant, The Malice och The Seven som utmärker sig för spännande genreblandningar, är det magi eller bortglömd teknologi? Är demoner från en annan dimension eller en annan värld? Hur som haver handlar det om en miljö som är fientlig för människor. Genreblandningarna är lite mer nedtonade i den nya boken så fungerar även för de som dras till mer klassisk fantasy.

Om de tidigare böckerna känns mer post-apokalyptiska med en förlorad hög civilisation så är den 4:e boken, the Deathless, mer feodal. Är det en prequel? Intressant fråga som kanske besvaras i kommande böcker.

Som vanligt har Peter Newman skapat minst en ovanlig huvudperson och har dessutom med en djurkaraktär, den hundbesläktade Glider. Och en huvudperson som förvandlas till 2 karaktärer...

Handlingen beskrivs ur 4 huvudpersoners perspektiv och det är välutvecklade karaktärer. Och det finns flera andra viktiga biroller som antagligen kommer att utvecklas mer i följande  böcker.

I fokus står klanen Sapphire som är odödliga tack vare Godpieces, gudareliker, som ärvs. Denna odödlighet är dock ganska ojämnt fördelat och finns endast inom 7 Kristallsläkter och deras dynastier. Odödligheten kommer också med ett pris som klanen får betala.

I ett feodalt samhälle där de höga lorderna och damerna står för försvaret mot demoner som tränger in i människornas områden och förvandlar dem är det en katastrof när förräderi och lönnmord drabbar Lord Rochant i klanen Sapphire och destabiliserar maktbalansen. I vilket syfte och av vem?

Det går att läsa denna boken fristående från de tidigare böckerna men varför missa bra läsupplevelser. För er som tror att fler huvudpersoner gör boken svårläst, det är den inte. Man dras med helt enkelt!


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev