The Aeronaut's Windlass

Publicerad: Torsdag, 8 oktober 2015, Skribent: Gabriella Gomez
Högflygande spänning med luftskeppsbuckanjärer, etermagi, unga aristokrater, hemliga uppdrag och talande katter.

Jim Butcher bryter ny mark med en riktig tegelsten till steampunkäventyr! The Aeronaut's Windlass är högflygande spänning med luftskeppsbuckanjärer, etermagi, unga aristokrater, hemliga uppdrag och talande katter – som sannolikt skulle påpeka att jag gör boken en otjänst genom att inte påbörja recensionen med att berätta allt om katterna. Vi möter även riktigt slemma monster, iskallt vansinniga fiender, spänning, fara och rundar av med en nypa politik och hemligheter som lovar gott inför kommande delar i serien.

Som trogen läsare av The Dresden Files, Butchers succéserie om Harry Dresden, Chicagos trollkarl och beskyddare, var jag inte helt säker på att jag skulle köpa ett steampunkäventyr i en ny värld. Utan Harrys popkulturreferenser och den sköna blandningen av Chicago och magi, funkar verkligen Butchers stil? Kunde det bli lika medryckande?

Ja, det blev nästan ännu bättre! I denna nya serie, som heter The Cinder Spires efter de spiror som reser sig upp genom molnen, där mänskligheten bor långt från ytans alla fasor, spänner Butcher verkligen fantasin. Han har skrivit oss ett skönt äventyr, där steampunken och luftskeppen är mer än bara en krydda på ytan. Flygmanövrerna känns genuint hisnande och inte bara som båtar flyttade upp i luften, trängseln i spirorna och bristen på utrymme och material (boskap finns t.ex. inte, utan mat tillverkas i stora kar) påverkar samhället, utan att Butcher tynger ner oss med för många infodumpar och torra förklaringar. Det finns en värld, en stor och konstig sådan, och han övertygar mig om att allt funkar i bakgrunden. Jag behöver bara luta mig tillbaks och hänga med i intrigens svängar, och de tas ut ordentligt.

Figurporträtten är också väldigt bra. Vi möter ett stort persongalleri med kaptener, soldater, aristokrater, eter-magiker och ett antal katter, alla minnesvärda och med en egen distinkt röst. Jag oroar mig för dem allihop, från de unga rekryterna som tvingas ut på ett uppdrag utan att vara riktigt förberedda, till kapten Grimm vars lojalitet till sin spira håller flera år efter att han uteslutits ur luftflotan och ja, för katterna, vars del av intrigen visar sig vara viktigare än förväntat. Samtidigt är det roligt att dela äventyret med dem och trots ett ordentligt antal sidor känner jag att vi skildes åt för tidigt. Summa summarum: Jim Butcher har skrivit ett swashbucklande äventyr med luftskepp, intriger och pratande katter, vad väntar ni på? Bättre steampunkfantasy får vi inte i år!

Aktör: 
Morris
Butcher

Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev