Tales of the Peculiar

Publicerad: Fredag, 16 september 2016, Skribent: Anna

Den 30 september går filmatiseringen av Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children upp på svenska biografer. Bland annat är både Tim Burton och Eva Green inblandade – vilket skulle kunna vara en match made in heaven. Författaren Ransom Riggs har lagom till filmatiseringen skrivit ytterligare en bok i samma värld. Tales of the Peculiar är som en typ av sedelärande bröderna Grimm-sagor om hur en bör – eller inte bör – använda sina krafter. 

Serien bygger på att det finns personer i vår värld som har vissa speciella krafter, och dessa personer kallas för ”peculiars”. Krafterna är inte nödvändigtvis superkrafter. Har du egentligen tänkt på vad konsekvenserna av att vara lättare än luft är? Eller hur komplicerade saker kan bli när en är osynlig? Eller vilket ansvar det innebär att kunna ta bort folks rädslor och mardrömmar? Att vara en peculiar innebär inte ett automatiskt övertag, utan ibland blir det snarare ett handikapp. Speciellt om det samtidigt innebär att en inte accepteras utav övriga samhället.

Om du sedan tidigare är bekant med Ransom Riggs böcker är Tales of the Peculiar ett trevligt återseende av en intressant värld. Har du fortfarande inte läst böckerna om Miss Peregrine? Då kan Tales of the Peculiar vara en bra ingång för att få en liten försmak. Om du gillar när berättelser blandar skräckestetik med fantasy, eller har en grej för obehagliga foton tycker jag förstås att du ska gå på serien direkt, utan att passera Tales of the Peculiar. Jag menar: Om du gillar sånt vill du ju inte vänta med att gå på de tyngre grejerna, eller hur?

I serien Miss Peregrine’s Peculiar Children får vi möta Jacob, vars farfar alltid framstått som smått galen. När farfadern mystiskt dör bestämmer sig Jacob för att ta reda på vad som verkligen hänt farfadern i livet. Sökandet tar honom till en Walesisk ö där han möter alla de vänner som farfadern hela tiden berättat om. Det är bland annat Emma som kan tända en eld enbart med hjälp av sina egna händer, Olive som har lägre densitet än luften, Claire som har en mun med vassa tänder i nacken och Bronwyn som är exceptionellt stark.

Jacob möter också ett peculiar-samhälle i kris. Gömställena där de brukade uppehålla sig håller på att förfalla ett efter ett, och någon vill dem riktigt illa. Han och hans nyfunna vänner jagar – och blir jagade – från Wales till ett London härjat av andra världskriget och senare till den stora branden i London 1666. Om du känner dig avskräckt av att huvudpersonerna är ungdomar och barn tycker jag att du ska tänka om! Jacob är nog bland de mognare karaktärerna inom ungdomslitteraturen, och de flesta andra ”barnen” är runt en 70-80 år gamla. Kärlekshistorien är väldigt nedtonad och det finns inte en enda kärlekstriangel så långt ögat når (Thank Riggs for that).

Och du, varje bok slutar med en cliffhanger, så smartast är ju att köpa allihop på en gång i vår fina box! Nej, du kommer inte vilja lägga ifrån dig böckerna förrän det är slut – inte ens tillräckligt länge för att springa till oss och köpa nästa del.

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Nyhetsbrev