Skyborn

Publicerad: Torsdag, 3 december 2015, Skribent: Bo Engwall

Det som finns kvar av mänskligheten bor på sex svävande öar högt över ändlösa havet. Fem av öarna styrs av varsin Archon och skyddas av specialtränade flygande soldater kallade Seraphim. Den sjätte ön är Centrum och där finner man "Speaker of Angels" som är feodalfurste till Archonerna på de andra öarna, som också har sin egen Seraphim armé och stödet av Theotech-ordern. Denna order är de enda som kan reparera den teknik som finns vilken får samhällena att fungera och gör att Seraphimerna och inte minst, öarna, kan flyga.

Vi följer två tvillingar Kael och Brenna Skyborn, som förlorar båda sina Seraphim-tränade föräldrar i början av boken. Kael är lugn och försiktig, Brenna är impulsiv och viljestark. När erbjudandet kommer att få resa till Centrum och få prövas och kanske få utbilda sig på Seraphim Akademin, så börjar ett äventyr som kommer förändra inte bara deras liv utan alla de sex öarnas framtid. Mycket av handlingen äger rum på seraphimskolan och vi får följa tvillingarna när de lär sig nya färdigheter. Samtidigt händer det oroande saker i storpolitiken. En av grannöarna kastar sina lystna blickar på Kaels och Brennas hemö och krig verkar hägra. Samtidigt upptäcker de att Speaker of Angels inte är nöjd med sin position, utan vill ha mer makt än han redan har.

Mycket trevlig och lättsmält fantasy som rör sig i hög fart, något David Dalglish gjort sig känd för genom sina tidigare serier. Han klev in på banan med en knall med de tre första böckerna i Shadowdance-serien. Böckerna hade han till en början publicerat via Amazons självpubliceringsprogram. Då de sålde väldigt bra där, plockade ett förlag upp rättigheterna, polerade texten en smula och gav ut dem som riktiga böcker. Detta gav David lagom mycket andrum för att hinna skriva färdigt de avslutande tre delarna. Den som inte kan få nog av Dalglish kan hitta inte mindre än 13 självpublicerade romaner på Amazon. Skybornserien är dock helt och hållet skriven för förlaget Orbit, och planeras bli tre delar.

Bo Engwall


Kommentarer

Nyhetsbrev