Själlös

Publicerad: Söndag, 1 april 2012
Fröken Tarabotti rör sig genom London med mässingsparasollet i högsta hugg.
Skribent: 
Jenny Preinitz
Författarnamn: 
Gail Carriger
Dags för ångpunk*!

SjällösSoulless i engelsk utgåva – är den första delen i serien om den viljestarka och okonventionella Alexia Tarabotti. I ett dimmigt artonhundratalslondon med såväl droskor som zeppelinare, varulvar och vampyrer rör sig fröken Tarabotti med stil och självsäkerhet och mässingsparasollet i högsta hugg. Trots sin höga börd har hennes italienska påbrå och intresse för vetenskap givit henne ett visst utanförskap, och hon skulle hellre arbeta med den övernaturliga grenen av polisväsendet (som den adlige Maccon, den frustrerande men attraktive alfan för Londons varulvar, leder) än göra succé i societeten.

Men det finns något annat hos Alexia Tarabotti, något inte lika uppenbart, som är unikt för bara henne. Något som försätter henne i en situation där hon inte har något annat val än att medelst överlägsen parasollföring och en träpåle i mindre (och portabelt) format försvara sig mot en misstänkt ociviliserad vampyr. Något som drar in henne i ett mysterium som inte ens Maccon och hans kår lyckats få någon klarhet i, och något som djupt intresserar den övernaturliga delen av London. Hon är nämligen själlös…

Med kvickt och lättsamt språk har Gail Carriger skapat starka rollfigurer i ett dimhöljt och gammalt men samtidigt modernt London med ångpunkens typiska estetik, och ett spännande mysterium.

På engelska har det hittills kommit fem Parasol Protectorate-böcker (som serien kallas) – nu senast Timeless. På svenska har den första delen just översatt och fått namnet Själlös.

* Vad är då ”ångpunk” - eller steampunk? I 1000 Steampunk Creations: Neo-Victorian Fashion, Gear and Art definieras steampunk så här: A burgeoning counter-cultural movement; a genre, community, and artform. The Steampunk movement seeks to recapture the spirit of invention, adventure, and craftsmanship reminiscent of early-nineteenth century industrialization, in part, to restore a sense of wonder to a technology-jaded world.

Mer om författaren på http://gailcarriger.com/

Utgåvor av Soulless

Pocket
Orbit (2010)
119 kr Läs mer

Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.