Norse Mythology

Publicerad: Onsdag, 1 mars 2017, Skribent: David

Neil Gaiman tycker verkligen om de gamla nordiska gudarna, något vi som läst hans böcker och serier upptäckt för länge sedan. Så det känns helt naturligt att han ska skriva en bok där han tolkar de gamla myterna, likt Kevin Crossley-Holland gjort före honom.

I fokus står som vanligt Oden, Tor och, framförallt, Loke. Det är oftast Loke som står för sagornas driv genom att försätta sig själv eller någon annan gud i en situation denna måsta ta sig ur, eller vara den som listar ut hur en kris ska lösas. Mycket vikingabuskis blir det i längden, men Gaiman vet hur man skriver, och det är alltid roligare än det är fjantigt. Den som kan sina gamla nordiska sagor har inte mycket nytt att hämta, men eftersom det som sagt är flyhänt skrivet går det utmärkt att läsa ändå, även om du kan det som ett rinnande vatten sedan tidigare. Att se Loke slingra sig blir aldrig gammalt.

Han har en tendens att överförklara saker, den gode Gaiman, något han också gör här. Det görs förmodligen värra av att han plockat russinen ur kakan och bara återberättar sina favoritsagor, och lämnar en del andra. Varpå han smyger in små förklaringar och hänvisningar när han känner att han behöver ge ytterligare information om vad som händer i de sagorna han valt att inte ta med. Det gör det lite rörigare för dem som inte känner till Tor och Oden sedan tidigare, och känns onödigt för mig som läst allt förr. Men det stör inte mycket i längden.

För alla som har dålig koll på de nordiska gudarna och vill ha en lättillgänglig nytolkning av sagorna är Neil Gaimans Norse Mythology gudasänd. Det är snabbläst, roligt och lärorikt. Det är inte lika kärvt skrivna som de brukar vara, något som förmodligen har lika mycket med det engelska språket att göra, som att Neil Gaiman är lite blommigare i sitt sätt att uttrycka sig. för er som redan läst alla sagorna finns det inte mycket att hämta, men tycker du om Neil Gaiman kan det givetvis vara en poäng i sig att läsa boken för att se vad han har gjort med materialet, hur han framför det och förvaltar det. Intressant i sig.

David


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev