Mostly Void, Partially Stars och The Great Glowing Coils of the Universe

Publicerad: Fredag, 28 oktober 2016, Skribent: Susanna

Ljusen flyger lågt över Arby's, vädret är musik, sheriffens hemliga poliskår vakar och Cecil Palmers röst får natten att vibrera.

Välkommen till Night Vale.

Konceptet är egentligen förvånansvärt simpelt; en amerikansk småstad mitt i öknen där alla konspirationsteorier är sanna. Det här är däremot inte berättelsen om dem, utan om de människor som lever i Night Vale. Genom transkriptioner av Palmers radioprogram får vi lära känna ett stort karaktärsgalleri. Där finns den nyinflyttade Carlos, oändligt vacker vetenskapsman som får blodet att rusa; gamla tant Josie och hennes inneboende änglar, som givetvis inte existerar; den mystiske mannen i hjortskinnsjackan med den surrande portföljen, vars fulla historia finns att läsa i romanen Welcome to Night Vale.

Med ett poetiskt språk får vi en bild av en stad så främmande vår egen verklighet och samtidigt en förvrängd spegelbild. En stor portion värme präglar orden och man tvivlar aldrig på att de tar Night Vale på allvar, varje person får ta plats och betyda någonting.

Texterna är direkt hämtade från podcasten Welcome to Night Vale, men är här utsökt illustrerade av Jessica Hayworth, som också är seriens officiella designer. Dessutom får vi en unik inblick i historien bakom Night Vale då varje avsnitt har ett förord av seriens skapare, Joseph Fink och Jeffrey Cranor. Det finns också gäst-förord av skådespelarna, exempelvis Cecil Baldwin (Cecil), Dylan Marron (Carlos) och Kevin R. Free (Kevin).

Trots att jag saknar Cecils perfekta radioröst ger läsupplevelsen en ny dimension åt universumet, och gör det samtidigt åtkomligt för de som inte har haft möjlighet att lyssna på podcasten. Det här är ett absolut måste för alla hängivna fans, gamla som nya, och jag ger den fem av fem blodstenscirklar!

Dagens ordspråk: Operationen lyckades, patienten dog. Nu svävar hans själ tillsammans med tusentals andra i ett oändligt, grått limbo.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev