Lies Sleeping

Publicerad: Torsdag, 20 december 2018, Skribent: Gabi

Peter Grant och the Folly, Londons magiska poliskår, återvänder storartat i Lies Sleeping! Flera spännande scener, möten med nya flodgudar, gediget polisarbete och ett hot mot hela London som sipprar in på varje sida och gör boken svår att lägga undan.

Det har hunnit dyka upp många lösa trådar sedan Rivers of London kom ut 2011, och här knyts flera av dem ihop på ett riktigt elegant sätt. Aaronovitch skakar också om både i London och persongalleriet, och jag sitter redan och väntar på nästa del i serien. Men jag vill också gå tillbaks till Lies Sleeping under julledigheten, sjunka in i den och njutläsa de många detaljerna: arkitekturnörderiet, lagren av London-historia som ligger under berättelsen, magin som äntligen utsätts för empirismens principer och Peters torra kommentarer om ojämlikhet och klass i det moderna England. Det här är en bra bok, som håller både för att slukas och läsas (om) långsamt och försiktigt.

Vi är många som har väntat länge på denna bok och undrat vad som ska hända med "the Faceless Man" och hans små krokodiler efter alla avslöjanden i The Hanging Tree, senaste fullängdaren i serien. Dessa illvilliga magiker som missbrukar den Newtoniansk läran, har gäckat den magiska polisen och förstört många liv - kan Peter Grant ta dem, och det utan att gå ifrån sina polisiära principer? Utan att avslöja för mycket, så levererar Aaronovitch ett välskrivet polismysterium, som gör att väntan kändes värd!

Efter Peters utflykt till landsbygden i Foxglove Summer kom uppskattade The Hanging Tree och slutade med en bra (d.v.s. frustrerande) cliffhanger. Den följdes av kortromanen Furthest Station, som det råder ganska delade meningar om här på bokhandeln. Tycker själv det är en charmig liten bok, men vissa kollegor tycker den känns menlös. Sant är att den inte för den större intrigen framåt med någon fart. Men nu får vi äntligen se hur det går i den allt större polisutredning som "the Faceless Man" och hans görande innebär, plus att vi hinner fördjupa oss i London och stadens genius loci. Gamla vänner och fiender återvänder, Peter själv har stigit i graderna och hans kusin Abigails förberedelser för att bli nästa magiker-lärling går framåt.

Värt att nämna är också seriealbumen, som bygger ut sidosaker ur romanerna (undrar du t.ex. över Abigails knubbiga rävkompisar, så kolla in albumet Cry Fox), men som man inte behöver läsa om man inte uppskattar serieformatet. 

En bra urban fantasy serie, där varje ny del är som ett möte med gamla vänner, har fått ett lysande tillskott. Med Lies Sleeping dras saker till sin spets och Peter, Nightingale och Lesley måste alla bestämma vad de står för, och hur långt de är villiga att gå för sina mål.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev