Foxglove Summer

Publicerad: Torsdag, 1 januari 2015, Skribent: Gabriella och Gunilla
Fans av konstapel Peter Grant, nytillskott på Londonpolisens avdelning för magiska brott, har en femte bok att gotta sig åt: Foxglove Summer.

Peter Grant-serien, även känd som Rivers of London-serien, är välskrivna och charmiga deckare med en stark förankring i klassisk brittisk kriminallitteratur. Efter att ha tagit vittnesmål från ett spöke hamnar konstapel Grant på halvt avsomnade avdelningen the Folly, som har hand om magiska brott. Från att ha varit en nyfiken, men inte helt populär hos cheferna, minoritetspolisman i London får han nu förutom att hanteras med byråkrati, allmänhet och press, också huvudvärken att ta itu med Londons alla magiker, gudar, gudinnor, andeväsen och andra övernaturliga invånare. För magin som sjönk undan efter andra världskriget är på väg att stiga upp igen, och som med allt annat människor (och andra varelser) kontrollerar, kan magi användas för att begå brott.

Foxglove Summer är den första boken där Peter lämnar samväldets huvudstad och ger sig ut på landet. Tidigare delar i serien har betat av olika delar av London, inklusive tunnelbanan. Det går ingen läsare förbi att Ben Aaronovitch gillar arkitektur. Alla böckerna innehåller härligt arkitekturnördiga skildringar av olika Londonkvarter. Och när vi nu rör oss ut på landet, närmare bestämt till Herefordshire, får vi förstås veta en hel del om landskapet och trakten.

Det hela tar sin början när två små flickor har försvunnit från en by i Herefordshire. Peter Grant skickas ut för att hjälpa till med fallet och kontrollera att en avdankad magiker i trakten inte har något med försvinnandena att göra. Hans chef Nightingale måste av diverse skäl orsakade av trasslet i föregående bok stanna kvar i London, och honom ser vi inte så mycket av. Däremot får Peter hjälp av Beverly Brooks, en av de flodgudinnor som givit namn åt bokserien. Hon har en alldeles egen och lite udda anledning att vilja ha med sig Peter ut på landet.

Vad som börjar med ett försvinnande utvecklas (förstås) så småningom till något helt annat. Lokalbefolkningen i Herefordshire accepterar så småningom Peter, men tar för givet att han tillhör Londonpolisens Arkiv X och att försvinnandena har något med UFO:n att göra. Inget kunde förstås vara mer felaktigt.

Jag ska inte säga mer, för det finns några trevliga överraskningsmoment, men Aaronovitch lyckas på ett bra sätt vidga scenen ut från centrala London. Slutet är en smula abrupt, men annars är Foxglove Summer en väldigt lyckad Peter Grant-roman.

Innan man hugger in på den kan man nu läsa novellen The Home Crowd Advantage, som utspelas kort före händelsena i den nya boken, helt gratis på Aaronovichs blogg. Och vill ni träffa Ben ska ni boka in början av augusti. Då kommer han först till Stockholmsbutiken och är sedan hedersgäst på sf-kongressen Confuse i Linköping.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev