Fool's Quest

Publicerad: Lördag, 1 augusti 2015, Skribent: Jenny Preinitz
The Fool har efter många år äntligen återvänt till Fitz
The Fool har efter många år äntligen återvänt till Fitz. Vilket väl är vad varje läsare väntat på sedan början på första boken i den här trilogin. Kanske speciellt de av oss som mer eller mindre konsternerade läste de sista sidorna av Fool’s Fate. Fitz har alltid tyckts sträva efter livet han känt att han borde ha snarare än det han kanske blivit lyckligast av om han varit mer ärlig mot sig själv. Efter svåra prövningar lyckades han uppnå det livet; Fool’s Assassin beskriver hur han kämpar för att bevara vad som visar sig vara en falsk idyll. Eller kanske snarare en sann idyll byggd på lögner och offer? Och så naturligtvis endast möjlig genom enorma skygglappar för Fitz.

Trots att han alltjämt känner sig främmande inför det mesta dagliga göromålen på sitt herresäte, trots att han ständigt döljer stora delar av sig själv för sin egen hustru, trots att bleka budbärare blir mördade i hans eget arbetsrum slår han dövörat till och låtsas envist att det inte angår honom och hans familj, och att han lever det perfekta livet. Konsekvenserna? Att han attackerar och nästan hugger ihjäl sin äldsta och bästa vän.

För efter många år har the Fool äntligen återvänt till Fitz. Torterad intill oigenkännlighet, blind, ifrån sina sinnen och döende. Men alltjämt med ett syfte och en tillit till att Fitz kommer släppa allt för att hjälpa honom uppfylla det. En del av detta syfte är hämnd, gruvlig och total, på den organisation som plågat honom skoningslöst i åratal. En annan del är att finna sin förlorade son, en son han inte visste han hade och som samma organisation är ute efter och som har hans egen sällsynta förmåga att se framtidens möjliga vägar. Denna ”son” är dock redan funnen och bortförd: Bee, Fitz lilla ovanliga bleka dotter har en minst sagt oklar föräldrasituation!

Bee måste nu gå en farlig balansgång med sina kidnappare i väntan på räddning eller en chans att fly. Men hon upptäcker också att hon faktiskt kan skönja framtidens mönster. Betyder det att hon har sin egen katalysator någonstans? Och om hon är den nuvarande profeten, är då Fool’s tid över och Fitz inte längre hans katalysator? Som vanligt lyckas Hobb sätta ihop en komplicerat spännande situation där händelser inte prydligt radar upp sig i tur och ordning utan ibland sker vid de mest olämpliga tillfällen, där ingen sitter inne med den perfekta kunskapen och det bara inte alltid är möjligt att göra de bästa valen.Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.