Dust of Dreams

Publicerad: Lördag, 1 augusti 2009, Skribent: Gunilla Jonsson

The Malazan Book of the Fallen är ett brett, episkt upplagt fantasybygge, där det inte är helt lätt att kortfattat beskriva handlingen. I centrum står Malazanimperiet, som vid bokseriens början hotar att upplösas efter ändlösa krig, interna stridigheter och konflikter med Anomander Rake och hans mystiska Tiste Andii. Men när berättelsen inleds styr kejsarinnan fortfarande med järnhand, hjälpt av de fruktade Klo-lönnmördarna. Men sergeant Whiskeyjack och hans cyniska Brobrännare längtar bara efter fred och tid att få sörja sina döda.

The Malazian Book of the Fallen är ett omfångsrikt verk som sakta men säkert växer och blir alltmer levande. Inget lämnas åt slumpen, och Erikson har full koll på alla intrigtrådar och de många olika personerna man möter. Han är helt enkelt väl grundad i sin fantasyvärld och serverar kartor, omfattande personförteckningar, ordlistor med mera inspirerat av en gammal rollspelskampanj han kört med sina vänner. Allt kännetecknas av att vara vuxet, mörkt och ha en mångbottnad handling med ett stort persongalleri Världen börjar för övrigt få rent Tolkienska proportioner, och hängivna fans håller på och skapar Encyclopedia Malazica där djur, växter, raser, geografi och allt annat i världen får sina respektive uppslagsord.

Serien omfattar så här långt elva böcker (lite olika beroende på hur man räknar), varav nio är skrivna av Steven Erikson. Den påbörjades 1999 med Gardens of the Moon, och är tänkt att omfatta tio böcker med Eriksons namn på omslaget (vi får väl se hur det blir med den saken…). Ian Cameron Esslemont (en av vännerna från rollspelskampanjen) har i sin tur skrivit två romaner med handlingen förlagd i Malazian Empire (sammanlagt sex romaner är planerade). Därtill kommer Bauchelain och Korbal Broach: 3 Short Novels of the Malazian Empire av Steven Erikson själv nu i september.

Dust of Dreams

I krig är alla förlorare. Den nakna sanningen står skriven i ögonen på varje soldat världen över. Det vet Adjunct Tavore som för befäl över Malazans armé i exilen i Letherii. De är på marsch djupt in i östra ödeländerna för att strida mot en fiende de aldrig har sett och inte vet varför de måste slåss mot.

De är inte ensamma. De krigiska Barghast, var planer på hämnd på Tiste Edur gäckades, har hittat nya fiender bortom gränsen. Onos Toolan, en gång odödlig T’lan Imass, nu vanlig dödlig befälhavare för Vite Ansiktets klan, står inför en revolt. Och längre söderut har Grå hjälmarna lyckas förhandla sig till fri lejd genom det opålitliga kungariket Bolkand. De avser att möta med Benjägarna, med deras trohetslöfte till Malazan kommer att sättas på svåra prov. Därtill har en urgammal enklav av de Äldstes ras gett sig av för att söka frälsning undan världens ondska. Men de söker inte skydd bland sina egna, utan hos människorna, samtidigt som en gammal fiende närmar sig K’Chain Che’Malles sista utpost…

Malazanimperiets sista stora härskara tågar mot den slutliga striden i förlösningens namn. Stora frågor kvarstår - räknas hjältedåd fortfarande som hjältedåd om det inte finns några vittnen? Kan det ingen ens bevittnar förändra världen? Benjägarna kommer att finna sina svar bortom ödemarkernas härjade vidder.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev