Blood of Tyrants

Publicerad: Söndag, 1 september 2013, Skribent: Gabriella Gomez
En bok kvar och världen på randen till en ny tid.
I denna åttonde del av Naomi Noviks spännande äventyr om hur Napoleonkrigen kunde sett ut, om världen var full av (nästan) tämjda drakar kommer våra hjältar Laurence och Temeraire till Japan, Kina och Ryssland.

Det här är nästa sista delen i serien och det känns på många sätt att tempot har skruvats upp, på ett mycket uppfriskande sätt. Vi besöker både välbekanta trakter och nya länder, får se världen med lite andra ögon än första gången, och de militära delarna i serien gör det tydligt att antingen kommer Napoleon segra snart – eller gå under på ett sätt som kommer skaka världen och bereda vägen för en framtid för människor och drakar som ligger långt ifrån vår egen historia.

Blood of Tyrants börjar nämligen med en smärtsam separation. Ett skeppsbrott lämnar Laurence ensam i Japan, med en minnesförlust som har raderat de senaste åtta åren! Nu måste han navigera ett slutet land där allianserna är helt annorlunda än vad han är van vid och historien verkar ha sprungit iväg från honom. Inte heller minns han sin trogne drake!

Temeraire har däremot inte glömt sin kapten, och kämpar i motvind med resterna av den brittiska delegationen för att stick i stäv med alla avtal smyga sig in i Japan och rädda Laurence. Naturligtvis återförenas de två tids nog, och Novik hanterar mötet och deras lära-känna varandra väldigt fint; missförstånd uppstår men får inte ligga och surna för länge. Det är rörande att se hur dessa två som nästan tvingades ihop av drakungars biologiska instinkt att präglas på den förste som matar dem, nu väljer vänskap igen.

Är man en ny läsare, går det betydligt bättre att stiga in här än i någon av de två tidigare böckerna. Serien om Temeraire är starkt sammanhängande och vinner på att läsas i ordning, men eftersom Laurence själv måste återupptäcka en hel del av det som hänt, kan man hoppa in här och pröva om det passar.

Eftersom vi täcker både större geografiskt område och många händelser, spolar Novik ibland förbi händelser. Mellan två kapitel flyttar vi från centrala Kina till Ryssland, och för de som känt att den kanske blev lite mycket vandrande genom vildmarken i t.ex. Tongues of Serpents, är det här än välkommen uppfräschning av berättandet. Trots det missar författaren inte att beskriva de olika draktyperna som finns (jag älskar de japanska drakarna, de passar perfekt!) och man får också en tydlig känsla av hur en hel del bekanta ansikten har levt sitt eget liv under den tid som passerat. De politiska motsättningarna mellan Temeraires falang av drakrättighetsivrare och de förlegade åsikterna hos militär och styrande i Europa glöms inte heller bort, särskilt inte när Napoleon skickligt utnyttjar spänningarna för att främja sina egna mål.

Drakar och deras kaptener som funnit sig själva och är redo att utmana hela världen gör för spännande och underhållande läsning. Med en bok kvar och hela världen på randen till en ny tid, där Napoleonkriget dragit in många fler spelare än i vår värld… Ja, det är så spännande att jag redan sitter och letar datum till nästa bok!


Kommentarer

Nyhetsbrev