A Brightness Long Ago

Publicerad: Måndag, 24 juni 2019, Skribent: Glenn

Kay återvänder här till sin påhittade renässansvärld modellerad efter renässansens Italien. Vi såg den senast i Children of Earth and Sky. Men i övrigt har de inte mycket gemensamt. Vi får till en början följa den unge Guidanio Cerra, som är en enkel son till en skräddare. En adelsman full av nyskapande idéer har statat en skola för att göra bildat folk av adelns söner. Han har också den nyskapande idén att ta in de smartaste från vanligt folk. Unge Guidanio kommer in på skolan på vad man skulle kunna kalla ett stipendium. Att få samma utbildning som adelsmännen och att få de kontakter som skolan erbjuder, ger möjligheter som för Guidanio på helt andra vägar än de han själv planerat. Hans plan att åka hem till familjen och starta en bokhandel, blir länge en avlägsen dröm. Sånt som händer om man råkar komma i vägen för intrigerande adelsmän och kvinnor.

Kay låter berättarrösten glida över till den karaktär som för tillfället för historien framåt på ett väldigt fint sätt. Redan på sin första arbetsplats efter examen från skolan, stöter han på en adelskvinna med mord i sinnet, som får hans livsstig att förflyttas i en oväntad riktning. I en värld där man som vanlig människa alltid riskerar livet i kontakten med adeln, och adelns ständiga intriger, gäller det att kunna navigera finkänsligt för att behålla livhanken. Om man som Guidanio hamnar mitt emellan två mäktiga krigsherrar och kyrkans överhuvud, gäller det att tänka sig för innan man öppnar munnen.

Kay har skrivit en reflektion över den ljusa tid vi oftast minns som bäst, vår ungdom. Det är den åldrade Guidanio som utgör ramberättelsen genom sina minnen, men andra röser kommer hela tiden fram, personer vars handlingar får händelseutvecklingen att ta andra vägar än vad som var tänkt. Kay skriver som vanligt med ett lyriskt vackert språk, hans karaktärer får liv på ett tillsynes enkelt sätt, och även mindre bifigurer känns levande och på något sätt viktiga. I den här romanen har han nått nya höjder i komposition och berättelsen förs fram på ett synbart lekande enkelt sät, som bara en mästare kan göra. Rekkomenderas varmt.

Glenn

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev