Nenes bästa böcker 2010

Publicerad: Fredag, 1 januari 2010, Skribent: Nene
Året har varit fullt av steampunk, kick-ass chick-litt och tecknade serier. Det är svårt att göra ett urval när jag nu läst så många bra böcker i de olika genrerna, men här kommer de klarast lysande stjärnorna:

När jag såg första boken i Parasol Protectorate (Soulless följd av Changeless och Blameless) av Gail Carriger kunde jag inte låta bli att kasta mig över den. En parant dam i turnyr och parasoll? Med skinn på sin ståtligt romerska näsa och varulvar i hasorna? Hemliga sällskap av vetenskapsmän och cotterier av vampyrer? Det är mer bustle-punk än steampunk, men jag lovar, serien är för bra för att missa!

En annan oväntad steampunkupplevelse var The Iron Duke av Meljean Brooks. Det är en smutsig steampunkvärld med ett skövlat Europa, ett England som hämtar sig från belägring och med ett osannolikt par karaktärer i huvudrollerna. Det var en underbar värld som gav grava mersmakskänslor.

I och med förra årets förälskelse i Boneshaker var det givet att kolla in Cherie Priests övriga produktion. Fathom lämnade ett djupt intryck med sitt vackra språk och en lovecraftiansk historia om gamla gudar, kärlek och livets underliga vändningar. Dreadnought (som fortsätter Clockwork Century-serien efter Boneshaker) visar också att Priest kan variera sig i språk och stil. En ung sköterska ska ta sig över en krigshärjad kontinent ombord det mest ryktbara lokomotiv som skådats. Lasten är hemlig och passagerarna är färre än den beväpnade eskorten. Olycksbådande för hjältinnan, en glädje för läsaren.

The Sorcerer's House av Gene Wolfe fångade mig med första raderna från baksidan – det är en brevroman! En man flyttar in i ett hus han fått i ytterst oväntat arv. I breven till den avståndstagande brodern, brev som går obesvarade till största del, får man veta att huset skaffar sig nya rum efter hand, att det dyker upp sagolika väsen och att han kan se en enorm skog från fönstren på baksidan. En skog som inte finns i den vanliga världen.

Eftersom brevromanen inte är vanligt representerad i våra genrer var jag tvungen att läsa Freedom & Necessity av Stephen Brust och Emma Bull också. Det är en otroligt välskriven och medryckande roman som utspelar sig under några månader 1849. Mystiska försvinnanden, minnesförlust, hemliga sällskap, dramatik och relationsdrama inom släkten.

Unwritten 1 & 2 var årets graphic novels för min del. Metalitterär historia med mycket intertextualitet med andra stora skönlitterära världar. Jag har inte haft en så kittlande serieupplevelse sen Sandman!

Det är underbart att upptäcka en ny, riktigt bra serie när det redan finns ett par böcker ute. Sent 2010 läste jag de fyra delarna i Ilona Andrews serie om Kate Daniels (Magic Bites, Magic Burns, Magic Strikes, Magic Bleeds). I Atlanta, i en framtid där magin har slagit tillbaka mot teknologin och magiska väsen.


Kommentarer

Nyhetsbrev