Nenes bästa böcker 2009

Publicerad: Torsdag, 1 januari 2009, Skribent: Nene
Årets lässkörd visade sig bli ca en bok i veckan och ett seriealbum i månaden, utslaget på ett år vill säga. En snabb överblick visade också att jag läst mer övernaturlig romans än jag brukar, mindre sf och rätt lite ren fantasy. De stora vinnarna var (inte oväntat) steampunk och urban fantasy. I vanliga fall brukar jag luta åt serier eftersom jag gillar att återvända till världar och karaktärer jag har investerat tid och känslor i redan, men i år har det varit flera fristående böcker högst upp på listan.

Santa Olivia av Jaqueline Carey är skriven på ett sätt som tvingar en att vända sidorna, får en att sluka historien och den är en skön blandning av hopp och melankoli. Den utspelar sig i en snar framtid i en avstyckad militär zon mellan USA och Mexico. Den handlar om att slåss för frihet, om att försöka bli allt man kan bli och om desperationen i att inte ha någon stans att ta vägen.

The Magicians av Lev Grossman har det absolut häftigaste skolprovet någonsin beskrivet i en bok. Som fristående bok om en ung magiker fanns det förstås risk att bli Potteresque, men nej. Det här är en helt egen bok och mycket läsvärd.

Pride and Prejudice and Zombies är det väl ingen som missat? Austen med extra zombier, vad kan man säga annat än 'ja, tack'?

Angel's Blood av Nalini Singh är årets bästa övernaturliga romans. Det är första boken i den här världen och även om jag gillar Singhs andra böcker så är den här ett strå vassare. Kan förstås bero på att det finns män med vingar. Allt blir bättre med vingar.

The Boneshaker av Cherie Priest är årets häftigaste steampunk. Den utspelar sig i Seattle, strax efter guldrushen. En stor maskin, the Boneshaker, har borrat ett hål under staden som släpper ut en gul gas. Gasen förvandlar folk till zombier vars bett smittar och därför har man murat in hela den gamla stadskärnan. En ung man ger sig in i stan för att rentvå sin far, hans mamma följer efter och det blir en lysande historia. På cremefärgat papper i sepiabrunt bläck.

Seven for a Secret av Elizabeth Bear är bok nummer två om vampyren Sebastien och hans entourage. Den första boken, New Amsterdam, var en av 2008 års bästa böcker och Seven for a Secret fortsätter hålla högsta klass. Steampunk som drar mot diesel med extra magi och vampyrer.

Andra steampunkböcker under året har varit Clockwork Heart, The Affinity Bridge och The Osiris Ritual. Alla fina bidrag till en underhållande genre.

Farthing av Jo Walton är min favorit what-if-bok någonsin. Tyskland vann kriget och England slöt fred med dem för att behålla självstyret. Fascismen är allenarådande och mitt i det får vi följa en ung, högboren dam med en judisk make och en poliskommisarie från Scotland Yard. Uppföljaren Ha'Penny är precis lika bra och Half a Crown ser jag fram emot för 2010.

Shadow Kiss är del tre i Richelle Meads serie Vampire Academy. Det här är serien som jag anser klår Twilight. Vill man ha unga vampyrer, sarkastiska hjältinnor och intensiv spänning så är det här serien man ska läsa! Varje bok får en att sträcka sig efter nästa.

Och om jag ska slå på trumman för fler serier så håller Jim Butcher fanan högt i Dresden Files och för de som gillade Liveship Traders av Robin Hobb är Dragon Keeper så bra att man knappt kan vänta på fortsättningen!


Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.