Linas bästa böcker 2010

Publicerad: Fredag, 1 januari 2010, Skribent: Lina
2010 års läsning har starkt dominerats av Richelle Meads Vampire Academy, men även varit mastodonternas år.

Jag avslutade året med Justin Cronins tegelsten The Passage, skeptisk in i det sista på grund av hajpen kring årets stjärnskott. Nu är det jag som går och lyriskt trycker den i kundernas händer och säger Läs! Läs! LÄS! Den har allt - apokalypsen, skräckvampyrer som faktiskt är obehagliga och tät spänning. Historien tar avstamp i en väldigt nära framtid, där militären har ett topphemligt experiment på gång och det krävs mänskliga testobjekt. Världen råkar gå under, och vi får följa en enklav med överlevare som har sitt sätt att leva. Storyn byggs upp med hjälp av dokument, dels dagboksanteckningar, och dels konferenspapper från en framtid ännu längre fram.

Årets andra tegelsten var Under the Dome av Stephen King. Underbart berättad historia om en stad som blir avskuren från omvärlden av en osynlig kupol. Inte bara enstaka lemmar huggs av i den hastigt resta kupolen, invånarnas rationalitet och tunna fernissa av civiliserat beteende skalas av efterhand också. I sann King-anda så bidrar kupolen till att blottlägga en sen tidigare pågående demoralisering och den dras till sin spets under kupolen.

2010 kommer att gå till min egen bokhistoria som året jag upptäckte Richelle Mead och Vampire Academy-serien på vårkanten. Även där hade jag varit skeptisk länge och tänkt lite tvivlande att vampyrer och romans och så vidare, det kan väl inte vara så himla bra egentligen? Tji fick jag, efter att läst första boken. Jag blev fast efter första kapitlet och låg alltför långa nätter och slukade bok efter bok. En evighetslång (ett halvår) väntan inleddes på sjätte och sista delen som äntligen dök upp i december! Tillfredsställelse! Nu väntar jag bara på spin off-serien som kommer i augusti i år, som jag hoppas ska segla upp på 2011 års toppläslista. Jag räknar kallt med det snarare.

Sommaren och sensommaren spenderades alldeles förträffligt med malmöitisk urban fantasy och modern sagofantasy i Helsingfors. Nene kom ut med sin Udda verklighet som gav oss Malmö i en ny fantastisk tappning, och som säkert fått oss alla att kolla på Turning Torso lite extra.

Maria Turtschaninoff tog vår lokala fauna i den magiska världen och placerade dem i, under och runt den moderna staden. Skogsrå och troll, massor av troll. Jag som vurmar lite extra för Helsingfors och Finland gottade mig i stadsbeskrivningen och Turtschanonoffs blogg där hon lagt ut bilder på de nyckelställen hon beskriver ur stadsbilden.

Årets glada överraskning kom när jag hittade Audrey Niffeneggers Her Fearful Symmetry på nyhetshyllan - en hederlig gammal spökhistoria, med dunkla motiv och inte bara ett utan två tvillingpar! Den har dessutom en spökkattunge, bara det gör den läsvärd. Ett tvillingpar från USA ärver en lägenhet i London precis vid Highgatekyrkogården av deras okända moster. Med lägenheten kommer de kuriosa grannarna med sina egenheter, och den förra ägaren som aldrig riktigt flyttade ut trots allt. Förxvälingshistorier deluxe blandat med en lagom dos av spöken.

Förutom alla nyheterna under året så gav jag mig på en hel del klassiker som jag inte kan förstå att jag inte läst tidigare - t.ex. Alfred Besters The Demolished Man, samma författare som skrivit den fantastiska The Stars My Destination, och Ursula K. LeGuins The Dispossessed och det av Neal Stephensons produktion jag inte läst tidigare. Klassisk science fiction alltså, blandat med min privata husguds (Stephenson) tidigaste alster. Allt som allt ett väldigt bra år!


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev