Johan Bromans bästa böcker 2010

Publicerad: Fredag, 1 januari 2010, Skribent: Broman
Jag måste erkänna att jag ofta köper böcker för dess omslag, eller åtminstone låter det väcka mitt intresse. Retribution Falls var en av de gånger då jag inte hade hört något om boken men kände mig tvungen att läsa den på grund av hur snygg den var. Chris Wooding har tidigare skrivit mycket ungdomslitteratur men nu tog han klivet in i en vuxnare värld. Besättningen ombord på ”The Ketty Jay” leds av den moraliskt tvivelaktiga kapten Fray. Likt sina mannar har livet inte behandlat honom så bra som han hade hoppats på, så när erbjudandet om ”livets stöt” kommer, övertalar han sig själv att han äntligen kommer att bli rik och kanske till och med lyckig. Det finns dock andra krafter som ser honom som en perfekt syndabock och snart så alla ombord på skeppet efterlysta på hela planeten. Det enda som de kan göra är att sluta fly och försöka ta tjuren vid hornen. Chris Wooding har skapat en charmig värld där luftpirater och demonologer ryms bredvid skjutjärn och aristokrati. En verkligt underhållande och förlösande läsupplevelse.

Metro 2033 var en av de mer omtalade och populär böckerna 2009, men något sent kom jag till skott. Den trevliga vågen med översatta europeiska författare som Perumov och Heitz fortsatte med Dmitrij Gluchovskij. I ett postapokalyptisk Ryssland har större delen av befolkningen dukat under i ett kärnvapenkrig. De spillror som överlevde i huvudstaden samlades i tunnelbanesystemet för att försöka fortsätta sina liv. Här möter vi unge Artiom som lever på en av metrons stationer. Artiom ger sig ut på en resa genom tunnlarna i ett försök att stoppa de underliga varelser som hotar hans hem och station. Han stöter på nazister, kommunister, kapitalister och kunskapssökare under sitt äventyr som i vissa fall är en spegling av den ryska nutidshistorian. Berättarspråket och världsbyggandet i Metro 2033 lutar ofta mot fantasyhållet och slutet på romanen var väl använt.

Svavelvinter av Erik Granström hade länge varit ur tryck. Jag hade tidigare under året köps ett ex på nätet men fått det försnillat av posten. Därför blev jag fantastiskt glad när boken kom ut i en pocketutgåva. Rollspelaren i mig har alltid beundrat Erik Granströms episka äventyrskampanj Den femte konfluxen till drakar och demoner, och det var med skräckblandad förtjusning som jag öppnade boken baserad på dessa fantastiska äventyr. Till min stora glädja var det minst lika kul att läsa om Eriks örike Trakorien som det var att spela i det. Nästa alla figurer och platser som en gång figurerade i rollspelet hade samma eller liknande plats i boken och Majuras öde engagerade mig på samma vis som tidigare. Jag måste säga att det var något av den bästa svenska fantasyn jag har läst, för att inte behöva att vänta på pocketen av del två har jag förhandsbokat Slaktare små.

Det är alltid välkommet med bra svensk skräck, och med Svenska Kulter visade Anders Fager att vårt avlånga land är fyllt med mythos. Såväl i storstaden som på landsbygden vilar en ondska och galenskap som vi kanske medvetet blundar för. Efter att ha läst novellsamlingen märkte jag hur min fantasi fick en vitamininjektion och mina dagdrömmar förvandlades ibland till dagmardrömar. Jag väntar med spänning på herr Fagers nästa verk.

Så fort jag såg omslaget till G. R.R. Martins superhjälteantologi Inside Straight visste jag att jag var tvungen att läsa den. Wild Cards-universumet hade öppnats upp för mig och det var därför fantastiskt att det i år släpptes en nyutgåva av Wild Cards Antologi del 1. Flera stora namn använder sig av Martins värld för att ge sin syn på hur världen kunde ha utvecklats ifall ett utomjordiskt virus hade drabbat jorden efter andra världskriget med resultat att miljontals människor dog och muterades men ett fåtal belönades med superkrafter. Möt Frank Zappa som pansargeneral och Jim Morrison som hjälten The Lizard Man.

Annat som bör nämnas är Nene Ormes Udda Verklighet, The Fuller Memorandum av Charles Stross, Leviathan av Scott Westerfeld, Dreadnought av Cherie Priest samt serieromanerna De förlorade sidornas bok, The Crooked Man, At the Mountains of Madness och Mouse Guard: Legends of the Guard.


Kommentarer

Nyhetsbrev