Gunillas bästa böcker 2010

Publicerad: Fredag, 1 januari 2010, Skribent: Gunilla
I år verkar jag mest ha läst lättsam rymdopera och skojiga skrönor, inser jag när jag ska sammanfatta årets bästa. En klurig roman av Lars Jakobson och fortsättningen på Sagan om ringen får också vara med.

Den roligaste överraskningen var The Quantum Thief av Hannu Rajaniemi. Rajaniemi är finländare, men bor i Skottland och skriver på engelska. Hans debut är en charmig skröna full av av virtuella verkligheter och luringar. Huvudrollen spelas av tjuven Jean le Flambeur, som får hjälp att rymma ur ett virtuellt fängelse och ombeds att hjälpa till med en kupp på Mars, i en fängelselik stad där tiden spelar en väldigt speciell roll. Det är lättsamt, samtidigt som man måste tänka till en extra gång för att begripa hur allt hänger ihop . Glenn har skrivit en presentation av den som månadens bok.

Ingen säger nog emot om jag påstår att Lars Jakobson är vår bästa svenska sf-författare på många år (kanske vid sidan av Jerker Virdborg, vars Kall feber var en av 2009 års bästa sf-böcker). Jakobsons roman Vännerna utspelar sig i en alternativ verklighet där industrimangaten Janis Rokka har uppfört ett väldigt byggnadsverk föreställande Per Albin Hanssons huvud i uppländska Kymlinge. I den här versionen av efterkrigstidens Sverige har Rokkas bolag ”Citadellet” ingått en symbios med staten och bildat ett slags halvtotalitärt folkhem. Vi kommer in i handlingen när Rokka själv är död, och en märklig AI spelar en viktig roll. Prova gärna och läs första kapitlet

Surface Detail heter Iain Banks senaste bok från ett universum där den högt utvecklade ”Kulturen” omväxlande hjälper och manipulerar mindre långt gångna civilisationer. I Surface Detail utkämpas ett krig om virtuella helvetens vara eller icke vara. Somliga civilisationer har valt att spara de dödas medvetanden i virtuella verkligheter som mest liknar tortyrkammare. Andra anser att sedvänjan borde förbjudas över hela Vintergatan. Och naturligtvis blandar sig Kulturens mäktiga AI-medvetanden i konflikten. Jag har presenterat den som månadens bok.

China Miéville har skrivit sin roligaste bok hittills med Kraken. Det är lite Dickens, lite Lovecraft och väldigt hejdlöst när han berättar om hur en museitjänsteman dras in i striderna mellan olika ockulta fraktioner i Londons magiska värld. Handlingen kretsar kring en stulen jättebläckfisk som kanske, kanske inte kan sägas ha gudomliga krafter. Full fart och massor och skojiga personer. Den blev också månadens bok när det begav sig.

Till sist ett nostalgitips. För den som upplevde sitt livs dittills största sense of wonder i sällskap med Sagan om ringen vid 13 års ålder är det fantastiskt att få återvända till Midgård i Nick Perumovs Alvklingan. Perumov säger själv att han skrev boken för att han inte ville lämna Tolkiens sagovärld när han var klar med trilogin, och han lyckas verkligen förmedla den där rysande fanfictionkänslan i boken. Ola har skrivit mer utförligt om den.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev