Glenns bästa böcker 2009

Publicerad: Torsdag, 1 januari 2009, Skribent: Glenn
Här sitter jag ute på landet med bara min lilla iPhone som sällskap. Men det är ju rena science fiction att jag ändå kan skriva om året som gått.

Jag tror att jag börjar med en bok som på sätt och vis hör 2008 till. Gardener Dozois hör efter hand till hörnpelarna i dagens sf landskap. Hans novellsamlingar med föregående års bästa noveller är alltid lika läsvärda, inte minst för förordets genomgång av vad som hände inom sf-branchen under året. Det är inte alltid man håller med om alla novellers förträfflighet, men jag gillar oftast majoriteten, så ock denna gång. Läs och hitta nya författarskap att utforska.

När vi ändå är inne på noveller, så kan jag passa på att nämna Charles Stross novellsamling Wireless. Det är hans andra novellsamling så här långt, och en lysande sådan. Om du läst Stross förut, så vet du ungefär vad du har att vänta. I novellform kan han låta sin vilda fantasi få fritt spelrum, och det gör han här. Samlingen innehåller bl.a. Novellen som sedermera gav upphov till hans Laundry-romaner, som t.ex. The Atrocity Archives. Jag kan också rekommendera hans Woodhouse-pastisch.

Så här efter miljömötet i Köpenhamn, känns det extra intressant att rekommendera Bruce Sterlings The Caryatids. När jag läste boken råkade den flera gånger sammanfalla med nyheter om naturkatastrofer som var aningen mildare varianter av det som hände i boken. Detta parat med en spännande historia om sju klonade syskon, designade för att vara starka krafter i reparationen av vår trasiga värld.

I Cory Doctorows Makers är framtiden också ganska kärv, även om miljön inte har brakat ihop lika mycket. Doctorow fokuserar mer på arbetsmarknaden. Industrisamhället av idag har gått ner för räkning, och in träder istället en arme av nördar som får möjlighet att distribuera sina coola uppfinningar. Men det finns de som kämpar emot. En intrigerande direktör från Disney World och en elak skvallerjournalist och teknik bloggare gör vad de kan för att hindra nyordningen. Tänkvärd och mycket underhållande SF.

Som ni märker så är det SF som får min båt att flyta, men jag har faktiskt läst bra fantasy också under det gågna året. Särskilt värt att nämna är Joe Abercrombies Best Served Cold och debutanten Stephen Deas The Adamantine Palace.

På det hela taget ett bra år, och 2010 ser lovande ut med flera av mina favoriter som har böcker på gång.


Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.